V. Stoica

Semnarea memorandumului între Uzina Mecanică Plopeni și Beretta Holding, ieri, la Ministerul Economiei, readuce un suflu nou acestui fost colos al industriei de apărare din județul Prahova. Este un pas important atât pentru Uzina Mecanică Plopeni, dar și pentru locuitorii orașului prahovean care altădată trăiau de pe urma fabricii de armament unde lucrau – până în 1990 – până spre 20.000 de angajați.
Niculae Bădălău, ministrul Economiei, a dat detalii în legătură cu schimbările care vor avea loc în perioada următoare la Plopeni, arătând că societatea mixtă care va produce o nouă armă de asalt pentru trupele NATO va avea o structură în avantajul părții române, adică 80% – UM Plopeni și 20% – Beretta Holding, astfel că și profitul va fi împărțit în același mod. Beretta va face un transfer tehnologic în valoare de 6,5 milioane de euro, urmând să fie create peste 150 de noi locuri de muncă doar în orașul Plopeni.
Ministrul Niculae Bădălău a mai precizat și că Beretta va veni și cu piața de desfacere a noii arme de asalt care va fi produsă la Plopeni – Beretta ARX 160, care a participat la toate procedurile de achiziții sau testare din foarte multe țări, precum Italia, SUA, Franța, Polonia, Albania, Noua Zeelandă, Argentina, Finlanda, India, Pakistan, Egipt, Chile, Mexic, Qatar, Bahrein, Kuweit.
“Pe orizontala industriei vom implica multă industrie românească, pentru că 15% din produs va fi fabricat în România. Atenție, fabricat, nu asamblat! În termeni de producție, ne așteptăm la 20.000 de bucăți pe an pentru arma de asalt de calibru 5,56 NATO. (…) Pe 16-cfiecare armă produsă în parteneriat cu Beretta la Plopeni putem să montăm o lunetă sau un dispozitiv de vedere produs la IOR, ceea ce înseamnă mai multă valoare adăugată și înseamnă un impact economic mai semnificativ. Ministerul Economiei a reușit să obțină în acest an un buget record pentru industria națională de apărare, mai mult decât au fost alocați în ultimii 10 ani la un loc – peste 172 de milioane de lei. Aceste fonduri vor fi folosite de către companii pentru dotări, retehnologizări și investiții, ca să poată să producă mai mult, mai competitiv și la calitatea așteptată de armatele secolului XXI”.
Semnarea memorandumului dintre UM Plopeni și Beretta pentru fabricarea armei de asalt la Plopeni a fost primită cu entuziasm de către reprezentanții județului. Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, a remarcat importanța acestui pas pentru industria de apărare a județului: “Este un moment important pentru acest sector al economiei prahovene, care a trecut prin multe perioade dificile de-a lungul timpului. Este vorba despre revigorarea industriei de armament prahovene, recunoscută pentru producția de armament și exporturile semnificative de dinainte de 1990. Pe acesta cale, îi felicit pe toţi cei implicaţi în scopul atingerii acestui obiectiv, le urez succes şi am încredere că înfiinţarea fabricii de arme de ultimă generaţie pe platforma Uzinei Mecanice Plopeni va întări din punct de vedere economic judeţul nostru”.
Memorandumul de înțelegere a fost semnat la Ministerul Economiei de către Franco Gussalli Beretta, președintele Beretta Holding, iar din partea Uzinei Mecanice Plopeni – de directorul general Tiberiu Alexandru Pîrvu.