• Pe perioada termenului de încercare, acesta va fi obligat să muncească în folosul comunităţii

V. Stoica

Răsturnare de situație în cazul fostului judecător Ștefan Fieraru de la Curtea de Apel Ploiești, care a fost condamnat definitiv, pe 4 iunie, de către magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a pedepsei pe o perioadă de trei ani.
Practic, judecătorii ÎCCJ au admis apelul declarat de DNA Ploiești împotriva sentinței date de Curtea de Apel Ploiești, în luna martie 2018, prin care fostul magistrat fusese achitat.
Conform soluției date de completul de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe durata termenului de supraveghere, condamnatului i s-a impus să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Ploieşti la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Ștefan Fieraru nu va avea voie să iasă din România fără acordul instanței, iar pe parcursul termenului de încercare, va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 zile, la SC Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti SRL şi la Administraţia Parcului Memorial „Constantin Stere”.
Instanța de judecată a mai hotărât și confiscarea de la fostul magistrat a sumei de 107.090 de lei, considerată a fi contravaloarea foloaselor primite, dar l-a obligat și la plata sumei de 10.000 de lei, reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat.
Decizia a fost luată cu majoritate, cu opinie separată din partea unei judecătoare din completul de la Înalta Curte, care a admis, la rândul său, apelul declarat de DNA, dar a menținut decizia de la fond, respectiv achitarea lui Fieraru Ştefan pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
În 22 decembrie 2015, printr-un comunicat de presă, DNA anunța că Serviciul Teritorial Ploiești a dispus trimiterea în judecată a lui Ștefan Fieraru, în stare de libertate, „la data faptelor judecător la Curtea de Apel Ploiești, în prezent avocat în cadrul Baroului Prahova, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență”. Ce reținuseră procurorii anticorupție de la Ploiești în sarcina acestuia? „În cursul anului 2008, inculpatul Fieraru Ștefan, în calitate de judecător la Curtea de Apel Ploiești, a pretins și primit de la o persoană (denunțător în cauză), foloase materiale, constând în contravaloarea materialelor de construcție și manopera unor lucrări efectuate la două imobile deținute de magistrat și familia acestuia în municipiul Ploiești, precum și contravaloarea unei racle edificate în incinta unui cimitir din municipiul Ploiești, toate în valoare de 231.443 lei. În schimbul acestor foloase, inculpatul a promis denunțătorului că își va exercita influența pe lângă judecătorii din cadrul Tribunalului Prahova care aveau spre soluționare o cauză penală în care denunțătorul avea calitatea de inculpat, în scopul adoptării unei soluții favorabile acestuia din urmă”.