Michael Jackson, decedat pe 25 iunie 2009, la vârsta de 50 de ani, nu şi-a pierdut din popularitate, în pofida scandalurilor sexuale în care i-a fost implicat numele, iar experţii spun că moştenirea sa muzicală va dăinui, potrivit Associates Press, preluată de Mediafax.
La începutul acestui an a fost lansat un documentar care a stârnit noi controverse, „Leaving Neverland”, de Dan Reed, în care au fost lansate noi acuzaţii de abuz sexual la adresa lui Michael Jackson.
Astfel, un episod care beneficia de vocea lui Michael Jackson din popularul serial animat „Familia Simpson/ The Simpsons” a fost retras de la difuzare. Mai multe posturi de radio din toată lumea, din Australia, Noua Zeelandă şi până în Canada, au anunţat că nu vor mai difuza muzica lui Michael Jackson, după lansarea documentarului HBO.
Însă reacţiile negative s-au oprit aici. Lui Michael Jackson nu i s-au retras titluri, aşa cum au păţit actorul Bill Cosby şi producătorul de film Harvey Weinstein, eliminaţi din Academia de film americană după acuzaţii de abuz sexual. Şi nu au fost nici mişcări în masă care să ceară ca muzica lui Michael Jackson să nu mai fie difuzată, aşa cum a fost cazul rapperului R. Kelly.
Popularul album „Thriller” şi videoclipul piesei omonime se află încă în National Recording Registry, Arhiva de înregistrări a Congresului american. Muzica lui Michael Jackson este folosită în continuare în reclame şi într-un show al celebrului Cirque Du Soleil.
Editorul Billboard Gail Mitchell spune că a intervievat recent aproximativ 30 de lideri din industria muzicii care sunt de părere că moştenirea lui Michael Jackson va dăinui în ciuda controverselor stârnite de documentarul lui Reed. Administratorii averii lui Michael Jackson au negat vehement acuzaţiile din documentar. Janet, Tito, Marlon şi Jackie Jackson, fraţii lui Michael, şi Taj, nepotul acestuia, i-au luat apărarea starului pop, după lansarea filmului. De cealaltă parte, postul de televiziune HBO, căruia i s-au cerut daune de 100 de milioane de dolari, a dat publicităţii o declaraţie potrivit căreia decizia de a difuza documentarul urmăreşte să „ofere tuturor posibilitatea de a evalua filmul şi acuzaţiile prezentate fiecare pentru el însuşi”.