Violeta Stoica

Ana-Maria Pătrășcioiu, o tânără interpretă de folclor din comuna prahoveană Dumbrăvești, nu va uita cu siguranță niciodată ultima zi de mai a anului 2019, zi în care a avut ocazia să dea mâna cu Sanctitatea Sa Papa Francisc. Frumoasa prahoveancă, îmbrăcată în costum popular, a fost selectată de către reprezentanții Patriarhiei Române pentru a-i dărui un buchet de flori albe Suveranului Pontif, la sosirea la Catedrala Mântuirii Neamului.
“Am fost selectată de Patriarhia Română ca, alături de colegul meu de cântec, Paul Ananie, să îl întâmpinăm cu pâine, sare și flori pe Sanctitatea Sa Papa Francisc. Am reprezentat județul Prahova cu mândrie, în fața Suveranului Pontif! Emoțiile trăite în acele momente nu pot fi descrise în cuvinte”, a declarat interpreta de muzică populară, pentru ziarul Prahova.
Ana-Maria Pătrășcioiu s-a remarcat de la o vârstă fragedă în cadrul diverselor manifestări culturale din județ și nu numai, debutul avându-l la doar șapte ani. A absolvit Școala Populară de Arte din Ploiești la 12 ani, cu media zece, și mai apoi a urmat Liceul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, la clasa de canto tradițional, perioadă în care a participat la numeroase festivaluri-concurs din țară, care au propulsat-o printre vocile cunoscute ale folclorului românesc. A cântat acompaniată de orchestre de renume, printre care s-au aflat şi „ Orchestra Radio” dirijată de Adrian Grigoraș, orchestra „Lăutarii” condusă de Nicolae Botgros, orchestra „Doina Gorjului” dirijată de Aurel Blondea, orchestra „Dor românesc” condusă de Ștefan Cigu și orchestra „Jidvei” condusă de Stelian Stoica.
A fost decorată de către Patriarhia Română cu „Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur” și, prin intermediul televiziunii Patriarhiei Române, Trinitas Tv, a reușit să susțină primul recital la Sala Palatului din București, în noiembrie 2018, în cadrul spectacolului „Uniți prin Centenar”.
În prezent, Ana-Maria Pătrășcioiu este expert în valorificarea patrimoniului cultural în cadrul Centrului Judeţean de Cultură Prahova.