Una dintre cele mai frecvente cauze ale diareei, la nivel mondial, cu milioane de cazuri şi zeci de mii de decese, în special în rândul copiilor mici, este parazitul Cryptosporidium. Medicii pot trata copiii cu Cryptosporidium pentru deshidratare, dar spre deosebire de celelalte cauze ale diareei, nu există medicamente care să ucidă acest parazit şi nici vaccinuri care să prevină infecţia, potrivit sciencedaily.com, preluat de MedLive.ro. Acum, cercetatorii de la Universitatea de Medicina St. Louis şi-au dat seama cum să crească de fapt cel mai comun tip de Cryptosporidium în laborator, acesta fiind un avans tehnologic care va accelera tratarea acestei infecţii care poate duce la deces.
”Acest parazit a fost descoperit cu peste 100 de ani în urmă, dar oamenii de ştiinţă nu au reuşit să îl crească în laborator în mod corespunzător. Din această cauză nu am reuşit să înţelegem pe deplin parazitul şi să dezvoltăm un tratament eficient pentru el. Acum putem să îl cultivăm, să îl propagăm, să îi modificăm genele şi să descoperim cum declanşează boala la copii. Acesta este primul pas către elaborarea unor medicamente sau vaccinuri”, explică David Sibley, autorul principal al studiului. Constatările au fost publicate în ”Cell Host & Microbe”. În anumite ţări, parazitul care provoacă diaree trăieşte predominant în apă. Acesta trece printr-un ciclu de viaţă complex, ajungând greu de distrus cu clor, înălbitor sau alte măsuri de salubritate de rutină. În anul 1993, 400.000 de persoane din Milwaukee au dezvoltat diaree, crampe stomacale şi febră după ce o instalaţie de purificare a apei s-a defectat, iar Cryptosporidium a ajuns în apă. Anual, sunt raportate zeci de focare mai mici în Statele Unite ale Americii, majoritatea fiind asociate cu piscine sau parcuri acvatice.Diareea cauzată de parazit poate dura câteva săptămâni. Cu toate că acest lucru poate fi nesemnificativ pentru adulţii sănătoşi, viaţa copiilor subnutriţi şi a persoanelor cu un sistem imunitar slăbit este pusă în pericol. Până în momentul actual, cercetătorii care doreau să studieze parazitul aveau nevoie de mostre de la viţeii infectaţi. Acest parazit este o problemă serioasă în cazul bovinelor. Autorii studiului au suspectat că problema se afla în liniile celulare utilizate în mod tradiţional pentru a creşte parazitul. Derivate din celulele canceroase, aceste linii celulare au fost foarte diferite faţă de intestinul normal şi sănătos, acesta fiind ”casa” obişnuită a paraziţilor.Pentru a crea un mediu cât mai natural, specialiştii au cultivat celule stem intestinale care să devină un fel de mini-intestine, pe care le-au completat cu toate tipurile de celule, pentru a ajunge la complexitatea structurală a unui intestin real.
Paraziţii s-au dezvoltat şi au trecut prin întregul lor ciclu de viaţă. Pentru prima dată, fiecare etapă a parazitului a putut fi studiată în laborator. De asemenea, cercetatorii au reuşit să editeze gena CRSPR, făcând încrucişări genetice.”Am dezvoltat un mediu natural, în care parazitul se dezvoltă şi îşi urmează ciclul de viaţă. Este foarte important să înţelegem cum funcţionează deoarece există un singur medicament în momentul actual, iar acesta nu funcţioneaza pentru copiii mici”, spune Sibley.Tehnica se aplică numai pentru C. pavum, una dintre cele două specii comune de Cryptosporidium, care provoacă diaree la oameni. C. hominis este şi mai greu de crescut în laborator. Cele două sunt strâns legate, dar C. parvum poate infecta tinere mamifere din mai multe specii, pe când C. Hominis infectează numai oameni.
Cu toate că tehnica are un potenţial puternic, nu se va materializa imediat într-un tratament mai bun pentru diaree sau pentru prevenire. Aceste lucruri necesită timp.