Nicoleta Dumitrescu

După o perioadă extrem de scurtă, politicienii au revenit la vechile obişnuinţe, adică să pună la cale mersul atât din sânul propriilor partide din care aceştia fac parte, cât şi ţara, în contextul în care urmează alt val de alegeri: prezidenţialele – care vor fi la sfârşitul acestui an, după care, în 2020 – alegerile locale şi cele parlamentare.
Numai că alt val, pe care nimeni nu şi l-ar fi dorit – cel de ploi torenţiale, grindină şi inundaţii – a măturat, aproape de la un capăt la altul, ţara, situaţie care reaminteşte, din păcate, faptul că un necaz nu vine niciodată singur! Astfel, natura s-a dezlănţuit din nou, puhoaiele provocând distrugeri nu doar de bunuri, ci luând inclusiv vieţi, aşa cum a fost cazul şi al unor copilaşi din Prahova care nici măcar nu începusă să meargă în picioare!

Iar în astfel de situaţii, când furia apelor calcă totul în picioare, senzaţia este că nimic nu mai contează, cu atât mai puţin politica şi cei care şi-au făcut o meserie din ea, crezând că o pot lăsa inclusiv moştenire!
În aceste condiţii, dacă politicienii, la unison, au declarat că rezultatele alegerilor din 26 mai trebuie să fie un semnal de alarmă faţă de aştepările poporului, atunci, cu adevărat, aşa ar şi trebui să fie. Pentru că, după cum s-a văzut, nu aduce anul ce poate aduce ceasul!
Or, într-un fel sau altul, fiecare partid în parte a putut vedea că, odată şi odată, roata tot se întoarce, mai ales când la mijloc este vorba de vot, iar un astfel de moment a fost luna trecută, la urne. Care au fost rezultatele s-a văzut foarte bine, pentru partide numărul de voturi obţinute fiind considerat un fel de test nu atât pentru următoarele alegeri, cât mai degrabă faţă de tot ceea ce au făcut şi construit până acum.
Şi, după cum s-a văzut, aşteptările – aici fiind vorba despre aşteptările electoratului – au cântărit cel mai mult. Iar plecând de la această realitate, ar fi cazul ca, măcar de acum încolo, politicienii – mai ales cei care deţin puterea – să facă dovada că promisiunile împărţite în dreapta şi în stânga pot prinde şi rădăcini, nu că sunt doar simple promisiuni electorale.
Deja, unii dintre politicieni s-au şi grăbit să spună că, atunci când vine vorba despre nevoia de schimbare, se vor strădui să asculte vocea poporului. E de văzut însă cum şi în ce fel va fi ascultată vocea poporului. Nu de alta, dar nici nu s-a uscat bine cerneala de pe rezultatele finale ale alegerilor din 26 mai, că politicienii au şi început să facă şi să desfacă alianţe, în speranţa că, unindu-şi forţele şi oamenii de pe lângă ei, vor ajunge la putere înlăturându-i pe alţii. Privind în urmă, nu e pentru prima dată când se merge pe principiul „Pleacă ai lor şi vin ai noştri”, mai ales că, făcând o radiografie, sunt destui aceia şi care au îmbătrânit tot făcând politică. Însă, cum rămâne cu sloganul că se va ţine cont de vocea poporului?