Boala microvasculară este asociată în mod independent cu un risc mai mare de amputare a picioarelor, comparativ cu persoanele care nu suferă de aceasta afecţiune, potrivit unui nou studiu, publicat în revista ”Circulation”, preluat de eurekalert.org şi citat de MedLive.ro.
În cadrul acestei cercetări, oamenii de ştiinţă au examinat riscul amputării în rândul persoanelor diagnosticate cu boala microvasculară sau cu boala arterială periferică, sau chiar şi cu ambele. Specialiştii au folosit date dintr-o cercetare anterioară, în care au fost incluşi veterani. Astfel, au fost analizate datele a 125.000 de veterani care, la începutul studiului, nu au suferit amputări.
Totuşi, peste o medie de nouă ani:participanţii diagnosticaţi cu boala microvasculară au avut un risc crescut de amputare a membrelor inferioare, mai exact de 3,7 de ori mai mare;participanţii cu boala microvasculară au reprezentat 18% dintre toate cazurile de amputări din timpul studiului;participanţii diagnosticaţi cu boala arterială periferică au avut un risc de 13,9 de ori mai mare de amputare a membrelor inferioare;participanţii cu boala arterială periferică au reprezentat 22% din numarul total de cazuri de amputare pe parcursul studiului;participanţii diagnosticaţi atât cu boala microvasculară, cât şi cu boala arterială periferică au avut un risc de 23 de ori mai mare de a li se amputa membrele inferioare;participanţii cu boala microvasculară şi cu boala arterială periferică au reprezentat 45% din numarul total de cazuri de amputări pe parcursul studiului.
Boala arterială periferică reprezintă îngustarea arterelor departe de inima, de obicei la nivelul picioarelor. Această afecţiune provoacă crampe, durere sau oboseală în muşchii picioarelor în timpul mersului pe jos sau al urcarii scarilor. Dacă rămâne netratată, afecţiunea poate declanşa gangrena şi, implicit, amputarea.
Vasele mici de sânge care transportă sângele la muşchi şi la alte ţesuturi din organism nu mai funcţionează corect. Deşi boala este frecvent diagnosticată la nivelul ochilor (retinopatie) sau al rinichilor (nefropatie), specialiştii cred că există markeri ai disfuncţiilor microvasculare în întreg corpul. Acest studiu lansează ideea conform căreia boala microvasculară este o tulburare la nivelul întregului sistem, nu doar într-o parte a corpului.
Boala arterială periferică, la nivelul picioarelor, a fost mult timp considerată un semn că unui pacient i-au fost restricţionate arterele care duc la inimă sau la creier. Dacă un pacient are boala arterială periferică, are un risc mai mare de alte boli cardiovasculare, cum ar fi infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Specialiştii sugerează că afecţiunile microvasculare, din orice parte a corpului, fie că e vorba de ochi, rinichi sau picioare, sunt asociate cu funcţia scăzută a vaselor sanguine în alte părţi ale corpului, crescând riscul amputării membrelor inferioare. Pe baza descoperirilor, oamenii de ştiinţă recomandă pacienţilor cu boala microvasculară să nu neglijeze îngrijirea şi observaţia atentă pentru detectarea precoce a posibilelor leziuni la nivelul picioarelor. Pacienţii care au atât boala microvasculară, cât şi boala arterială periferică, au cel mai mare risc de amputare a picioarelor şi necesită terapii pentru reducerea riscului.