Luiza Rădulescu Pintilie

Ieri, Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care au susţinut Evaluarea Naţională.
Potrivit statisticilor, cele mai mari medii de admitere sunt la colegiile din Craiova, București, Cluj, Iași. Computerul a decis şi soarta a mii de elevi din Prahova. Astfel, 4.495 de absolvenţi au fost repartizaţi în licee din întreg judeţul, cu medii cuprinse între 10 şi … 3,01. Cei patru elevi care au avut media maximă de admitere – 10 – au optat pentru aceeaşi specializare, respectiv Matematică-Informatică, ocupând locuri la Colegiile Naţionale „Nicolae Grigorescu” Câmpina, „Nichita Stănescu”, „Ion Luca Caragiale” şi „A.I.Cuza” din Ploieşti. De altfel, cea mai mare ultimă medie s-a înregistrat tot la această specializare, ultimul loc fiind ocupat în clasa de Matematică Informatică Bilingv Engleză a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti, cu media 9,51. La polul opus, elevul care încheie lista admişilor a ocupat, cu media 3,01, un loc la Liceul Tehnologic „Teodor Diamant” din Boldeşti- Scăeni. În acelaşi timp, 148 de elevi nu au fost repartizaţi, primul dintre ei având media 7,60, iar ultimul – 2,72. Aceştia vor intra în a doua etapă a repartizării (31 iulie – 1 august 2019), alături de absolvenţii clasei a VIII-a care nu au participat în această etapă, nu s-au înscris sau nu au avut situaţia şcolară încheiată înainte de această perioadă. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei Naţionale, la nivelul întregii ţări nu au fost repartizaţi 4.853 de elevi, deoarece nu au completat suficiente opţiuni care să le permită încadrarea într-o unitate de învăţământ liceal.
În Prahova, potrivit aceloraşi date comunicate ieri, sunt 139 de locuri rămase libere, în 14 licee din mai multe localităţi ale judeţului: Buşteni, Sinaia, Azuga, Comarnic, Plopeni, Valea Doftanei, Valea Călugărească, Boldeşti-Scăeni, Bărcăneşti, Ciorani. Şi specializările sunt diverse: Filologie, Matematică-Informatică, Mecanică, Protecţia Mediului, Ştiinţe ale Naturii, Agricultură, Electric, Industria Alimentară.