Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Clemson au publicat un nou studiu, prin intermediul căruia au descoperit o conexiune între o enzimă asociată cu detoxifierea şi obezitatea şi boala ficatului gras non-alcoolic, în special la bărbaţi, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro. Specialiştii au folosit şoareci dezvoltaţi în laborator pentru a studia rolul enzimei Cyp2b în obezitate. Cyp2b este o enzimă crucială, implicată în metabolism, în special în detoxifierea substanţelor chimice din organism. Printre alte rezultate, se pare că Cyp2b are un rol şi în metabolizarea acizilor graşi nesaturaţi, indiferent de dietă. Anumite substanţe chimice ar putea inhiba Cyp2b. Studiul, intitulat ”Şoarecii masculi fără Cyp2b sunt predispuşi la obezitatea indusă de dietă şi la perturbările homeostazei lipidice” a fost publicat în revista ”Nutritional Biochemistry”. ”Şoarecii masculi concepuţi fără enzima Cyp2b sunt obezi, comparativ cu cei care au această enzimă, ambele grupuri fiind hrănite cu o dietă bogată în grăsimi. Există mai multe implicaţii posibile asupra sănătăţii umane. Dacă sunteţi expus la substanţe chimice metabolizate de Cyp2b sau inhibitori ai Cyp2b, acest lucru ar putea însemna că nu metabolizaţi alte resurse importante în organism. De asemenea, probabilitatea de a menţine ţesuturile adipoase albe creşte, deci riscul obezităţii este tot mai mare”, explică William Baldwin, autorul principal al studiului.
Şoarecii fără gena Cyp2b au dezvoltat boala ficatului gras chiar dacă nu au avut o dietă bogată în grăsimi. Specialiştii au descoperit că Cyp2b trimite semnale, coordonează grăsimea astfel încât să indice unde trebuie să se deplaseze. Acest lucru indică faptul că Cyp2b are un rol dublu: metabolizează substanţele toxice şi chimice în mediul înconjurător;metabolizează lipidele şi este implicat în distribuirea grăsimii în organism. 40% dintre adulţii şi 18,5% dintre tinerii din Statele Unite ale Americii sunt obezi. Înţelegerea modului în care enzimele asociate cu detoxifierea pot juca un rol în obezitate este esenţială. În cazul şoarecilor femele fără enzima Cyp2b nu au existat tendinţe mai mari spre obezitate. De asemenea, expresia genetică a fost afectată. Când şoarecii fără Cyp2b sunt hrăniţi cu o dietă normală, echilibrată, ficatul lor acţionează ca şi cum ar primi o dietă bogată în grăsimi.
”Chiar dacă sunteţi sănătoşi, puteţi fi expuşi la o substanţă chimică la locul de muncă. Chiar dacă aveţi o dietă echilibrată, în cazul în care această enzimă nu îşi mai urmează activitatea în ficat, puteţi să începeţi să vă îngrăşaţi deoarece veţi metaboliza doar grasime. Foarte puţine studii au avut în vizor această enzimă – Cyp2b şi rolul ei în metabolizarea acizilor graşi”, spune Heintz. Cu toate că obezitatea a fost foarte comună în cadrul studiului, incidenţa bolii ficatului gras non-alcoolic nu a fost atât de ridicată precum se aşteptau cercetătorii.”Studiul a durat doar 10 săptămâni. Dacă dorim să studiem boli hepatice, trebuie să mergem mai departe. Boala ficatului gras non-alcoolic este importantă deoarece 25% din populaţia globală o are”, adaugă Baldwin. Pe viitor, echipa de specialişti îşi propune să afle dacă inhibitorii chimici ai acestor gene, cum ar fi plastifianţii şi pesticidele, ar putea să provoace o schimbare similară a metabolismului şi să declanşeze obezitatea. ”Obezitatea, ficatul gras non-alcoolic, acestea sunt boli ce au mai multe componente. În primul rând, este vorba despre consumul greşit al alimentelor, sau mâncarea în cantităţi exagerate. Totuşi, sunt implicaţi şi factori externi, fie că este vorba despre chimicale sau de lipsa exerciţiilor fizice. Un stil de viaţă sănătos implică o dietă sănătoasă, un număr corect de calorii şi, eventual, evitarea substanţelor chimice”, concluzionează Baldwin.