• Uciderea preventivă a suinelor din zona de protecţie s-ar putea declanșa la apariţia unui focar secundar

Violeta Stoica

Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Prahova, într-o gospodărie din satul Poienarii Rali, comuna Poienarii Burchii, la un porc din curtea unui localnic.
Ieri, prefectul județului Prahova, Mădălina Lupea, a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Prahova și primarii localităților care se află deja în zonele de protecție și de siguranță din preajma focarului unde a apărut cazul de pestă porcină africană.
Ieri dimineață, conform declarațiilor directorului executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă, au fost luate măsurile de urgență în gospodăria în care – în urma analizelor – s-a depistat primul focar de PPA din județul nostru.
Conform autorităților, declanșarea operațiunii de ucidere preventivă a porcilor aflați în zona de protecție instituită pe o rază de trei kilometri de la focar s-ar putea realiza dacă mai apare și un alt caz de îmbolnăvire sau de deces a cărui cauză să fi fost pesta porcină africană.

Conform declarațiilor directorului executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă, vineri, 5 iulie, proprietarul porcului a anunțat veterinarul din zonă că unul dintre porcii pe care îi deține – o scroafă de 120 de Terecoasakilograme – este bolnav, animalului recoltându-i-se probe de sânge. În urma analizelor efectuate, s-a confirmat faptul că porcul era bolnav de pestă porcină africană. Pe de altă parte, însă, proprietarul a mai recunoscut că, la finalul lunii iunie, îi murise un alt porc, la fel de mare, dar pe care l-a îngropat undeva în afara gospodăriei. Varianta ca furajele aduse de pe câmp de către proprietarul animalelor bolnave să fi fost infectate cu pestă porcină africană provenită de la vreun porc mistreț este una luată în calcul de către autorități ca fiind sursa îmbolnăvirii porcilor din gospodăria localnicului din satul Poienarii Rali.
O veste bună pentru locuitorii din Poienarii Burchii și din localitățile care se află pe o rază de trei kilometri în jurul focarului (gospodăria în care a fost depistat cazul), cel puțin momentan, este că nu se va lua măsura uciderii preventive a porcilor din gospodăriile populației decât dacă ar mai apărea un focar secundar, în imediata apropiere a celui existent.
Ieri, Centrul Local de Combatere a Bolilor Prahova a aprobat hotărârea privind măsurile și procedurile de urmat după apariția acestui focar de pestă porcină africană, care le-au fost aduse la cunoștință și primarilor din zonele de protecție și de siguranță.
Au fost delimitate și zonele menționate, astfel că, din zona de protecție (minimum 3 kilometri de la focar) fac parte satele Poienarii Rali, Poienarii Burchii, Poienarii Vechi și Piorești – toate componente ale comunei Poienarii Burchii, satul Poienarii Apostoli din comuna Gorgota, precum și satul Bălteni (comuna Periș) și satul Piscu din comuna Ciolpani – ambele din județul Ilfov.
Din zona de supraveghere – extinsă la minimum 10 kilometri în jurul focarului, care include și zona de protecție – fac parte comunele Poienarii Burchii, Șirna, Tinosu, Puchenii Mari, Gorgota și satul Curcubeu din comuna Balta Doamnei. Și în localități limitrofe din județele Ilfov și Dâmbovița se extinde zona de supraveghere de 10 kilometri din jurul focarului.
Măsurile de urgență luate de autorități, ieri dimineață, în comuna Poienarii Burchii, unde a apărut și focarul de PPA, au fost, în primul rând, dezinfectarea gospodăriei în care a apărut virusul, instituirea de filtre mobile ale Poliției și Jandarmeriei la ieșirea din Poienarii Burchii, pentru ca nici porcii vii și nici alimentele pe bază de carne de porc provenite din zona de protecție să nu fie răspândite în alte localități. Garda de Mediu, Apele Române și Direcția de Sănătate Publică au obligația să identifice un teren pe care să poată fi îngropate cadavrele de porci din eventuale alte focare.
Sunt interzise cu desăvârșire – cel puțin 30 de zile de la declararea focarului – intrarea și ieșirea vreunui animal din focar, ceea ce înseamnă că nici măcar bovinele nu mai pot fi duse pe izlaz la păscut, pentru că există posibilitatea să devină purtătoare ale virusului pestei porcine africane și, astfel, să mențină pericolul propagării virusului.
Primăria Poienarii Burchii are obligația să efectueze recensământul porcilor din gospodăriile populației, pentru ca, mai apoi, medicii veterinari să verifice toate suinele din localitate. Estimativ, în Poienarii Rali sunt circa 40 de gospodării cu aproximativ 120 de porci, iar în toată zona de protecție (unde s-ar putea lua măsura sacrificării preventive a suinelor din gospodării, daca mai apare un alt focar) sunt aproximativ 500 de suine, însă nu există nicio exploatație comercială nici în zona de protecție, nici în zona de supraveghere.
Pe de altă parte, deși pesta porcină africană nu se transmite la om, nici chiar atunci când este consumată, păstrarea cărnii de porc sau a produselor din carne de porc infestate cu PPA este interzisă, pentru că nici măcar congelarea nu duce la dispariția virusului.

La mistreţii vânaţi în sudul judeţului nu au fost semnalate cazuri de PPA

Deși se presupune că sursa îmbolnăvirii porcilor din gospodăria localnicului din comuna Poienarii Burchii ar fi fost un mistreț infectat cu pestă porcină africană, până acum, în urma analizelor efectuate pe porcii sălbatici împușcați pe fondurile de vânătoare Gherghița, Hăbud, Râfov și Negoiești nu a fost confirmată nicio îmbolnăvire cu PPA. Pe de altă parte, nu este exclusă această posibilitate, pentru că mai există și braconierii, care în niciun caz nu duc animalele împușcate ilegal la verificări la DSVSA.mistret
Numărul mistreților a crescut într-atât de mult pe raza județului Prahova încât – dincolo de dezastrul pe care îl produc în culturile agricole – au ajuns să fie victime în grup ale accidentelor rutiere, pe drumurile prahovene. Și nu numai pe cele județene, ci și pe autostrada București – Ploiești, unde, în principiu, gardurile de protecție ar trebui să împiedice sălbăticiunile din pădure să pătrundă pe drumurile de mare viteză.
Ultimul caz a fost înregistrat pe 29 mai, când șase mistreți au fost omorâți pe A3, cel mai probabil de un camion, pe raza fondului de vânătoare Gherghița, din cauza deteriorării/ furtului gardurilor aflate de o parte și de alta a autostrăzii.