V. Stoica

Zece focare deja confirmate și alte cinci suspiciuni în verificare la Institutul pentru Diagnostic și Sănătate Animală București este bilanțul cazurilor de pestă porcină africană apărute în Prahova și răspândite relativ rapid în localități din zona de sud-vest a județului.
Potrivit reprezentanților Instituției Prefectului, până ieri, fuseseră confirmate 10 focare și alte cinci probe se aflau în analiză la institutul de profil din Capitală. Cele cinci suspiciuni nou apărute sunt în comuna Târgșoru Vechi – sat Târgșoru Vechi (1), în Poienarii Burchii-sat Poienarii Rali (1), în Poienarii Burchii – sat Poienarii Vechi (1), în comuna Gorgota – sat Fânari (1) și în comuna Brazi – sat Brazii de Jos (1).
Analizele efectuate de DSVSA Prahova au ieșit pozitive, ceea ce înseamnă că este aproape exclusă varianta ca acestea să fie negative la București.
Pe de altă parte, însă, autoritățile locale continuă recensământul suinelor din zonele afectate de pestă porcină africană, iar echipajele Inspectoratului de Poliție Județean Prahova continuă controalele în trafic ale autovehiculelor care pot transporta animale/carne/produse din carne de porc pe căile rutiere.
Centrul local de combatere a bolilor Prahova s-a reunit ieri în ședință extraordinară pentru a aproba hotărârile privind planurile de măsuri pentru combaterea focarelor de pestă porcină din satele Poienarii Rali și Poienarii Apostoli. În cadrul ședinței s-a decis uciderea preventivă a tuturor porcilor din patru sate ale comunei Poienarii Burchii. Este vorba despre 138 de suine din gospodării din satele Poienarii Rali, Cărbunari, Podu Văleni și Poienarii Vechi.