Cadre didactice, specialişti şi pasionaţi de drept constituţional, precum și reprezentanți ai societății civile din România le solicită senatorilor și deputaților din Parlamentul României să ia în considerare înfiinţarea unei Comisii speciale comune a Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru analiza şi dezbaterea propunerilor legislative privind revizuirea Constituţiei, potrivit unui apel publicat pe site-ul stiri.ong şi preluat de Hotnews.
„În lipsa unei astfel de comisii și a unei dezbateri extinse cu privire la conţinutul modificărilor propuse, la nivelul întregii societăţi, există riscul de a trece cu vederea sau de a trata cu lejeritate impactul unor soluţii constituţionale de substanță. Iar atunci când avem de-a face cu decizii fundamentale de politică constituțională, acest risc este prea mare pentru o societate care urmărește să își consolideze democrația și să asigure buna guvernare”, se arată în acest apel, semnat printre alții de Marius Bălan, conf. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Lucian Bojin, conf. univ. dr., Facultatea de drept, Universitatea de Vest din Timişoara, Cosmin Cercel, lect. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea din Nottingham sau Ioan Stanomir, prof. univ. dr., Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti.
Semnatarii argumentează că „revizuirea Constituţiei este un subiect de interes public major oriunde în lume” și „orice modificare adusă arhitecturii constituţionale a statului are un impact substanțial asupra raporturilor instituţionale dintre autorităţile publice și, invariabil, asupra societății în ansamblul său”.