V. Stoica

Marți după-amiază, autoritățile sanitare-veterinare au demarat operațiunea de ucidere preventivă a celor 138 de porci din cele patru sate ale comunei prahovene Poienarii Burchii, în care s-a răspândit virusul pestei porcine africane.
Conform Instituției Prefectului, marți au fost sacrificați 62 de porci, ale căror cadavre au fost mai apoi îngropate în locul special avizat de către reprezentanții mai multor instituții, inclusiv ai celor privind protecția mediului. Acțiunea a continuat și ieri, iar în gospodăriile din Poienarii Rali, Poienarii Vechi, Podu Văleni și Cărbunari vor fi uciși preventiv toți porcii declarați de populație la recensământul efectuat de către autorități.
Cu toate că au fost luate măsurile pentru a împiedica răspândirea pestei porcine africane, pe raza comunei Poienarii Burchii, prin achiziționarea materialelor de dezinfecție, identificarea utilajelor, identificarea terenului și săparea gropii, precum și efectuarea recensământului, au apărut noi focare astfel încât măsura uciderii suinelor din satele menționate a devenit absolut necesară.
Pe lângă cele 15 focare deja existente, au mai apărut alte două suspiciuni, una – la un porc domestic din satul Puchenii Moșneni – comuna Puchenii Mari și o alta – la un porc mistreț vânat pe fondul de vânătoare Mănești, gestionat de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Prahova. Și în aceste două cazuri, analizele efectuate de DSVSA Prahova au avut rezultate pozitive, fiind trimise pentru confirmare la IDSA București.