Imediat cum vine vara, părinţii, dar mai ales cei mici, aşteaptă cu nerăbdare să plece în vacanță, să stea la plajă și să se bucure, în general, de soare.
Totuși, pielea copiilor este mai sensibilă la radiațiile solare, iar părinții trebuie să acorde o grijă deosebită protejării acesteia. Iată câteva sfaturi utile în acest sens:
Expunerea excesivă a bebelușilor și a copiilor la soare crește riscul cancerului de piele mai târziu, pe parcursul vieții, potrivit nhs.uk, preluat de MedLive.ro.
Arsurile solare pot provoca dureri și disconfort pe termen scurt.
Bebelușii care au mai puțin de șase luni trebuie să fie feriți de lumina directă a soarelui. De asemenea, este indicat ca toți copiii să aibă pielea protejată pe tot parcursul sezonului cald.
• Încurajați copilul să se joace la umbră, de exemplu sub copaci, în special în intervalul orar 11:00-15:00, când sunt cele mai puternice radiații.
• Acoperiți părțile expuse ale pielii copilului cu protecție solară, chiar și în zilele înnorate.
• Folosiți o protecție solară cu SPF de minimum 15.
• Aplicați protecție solară pe zonele care nu sunt protejate de haine, cum ar fi față, urechile, picioarele sau mâinile.
• Protejați în mod special umerii și ceafa copilului atunci când se joacă, deoarece aceste zone sunt foarte adesea afectate de arsurile solare.
• Optați pentru haine din bumbac.
• Convingeți copilul să poarte o pălărie mai mare, astfel încât să îi protejeze fața, urechile și gâtul.
• Convingeți copilul să poarte ochelari de soare.
Când copilul înoată, folosiți protecție solară rezistentă la apă. Chiar și așa, protecția trebuie aplicată din nou imediat cum iese din apă deoarece se va transfera pe prosop, după ce îl ștergeți.
Cea mai bună sursă de vitamina D este lumina soarelui.
Este important să protejați pielea copiilor de razele puternice, dar este recomandat ca toți bebelușii și copiii cu vârstă mai mică de patru ani să ia un supliment zilnic de vitamina D, sub formă de picături.
De asemenea, suplimentele de vitamina D sunt recomandate și copiilor care au peste patru ani, dar numai din octombrie până în martie.