Timpanul perforat reprezintă o gaură în timpan. Deşi uneori se vindecă în câteva săptămâni fără să fie nevoie de tratament, alteori poate provoca alte probleme, precum infecţii ale urechii, potrivit nhs.uk, preluat de MedLive.ro.
Timpanul perforat nu necesită întotdeauna tratament. Totuşi, există o serie de recomandări ale specialiştilor pentru a atenua simptomele şi pentru a preveni infecţiile, printre care: nu introduceţi nimic în ureche, cum ar fi beţişoarele de urechi;nu lăsaţi apa să pătrundă în ureche;nu vă suflaţi nasul prea tare deoarece acest lucru poate deteriora timpanul şi poate încetini vindecarea;ţineţi o compresă caldă pe ureche pentru a reduce durerea; luaţi analgezice pentru a atenua durerea, cum ar fi Paracetamol sau Ibuprofen. Dacă gaura din timpan este prea mare, sau dacă nu se vindecă în decurs de câteva săptămâni, poate fi nevoie de o intervenţie chirurgicală. Cauzele timpanului perforat sunt: o infecţie a urechii;o leziune a timpanului, cum ar fi o lovitură sau introducerea unui obiect adânc în ureche; modificări ale presiunii aerului, cum ar fi zborul sau scufundările; un zgomot puternic, cum ar fi o explozie. Operaţia necesară în cazul în care timpanul nu se vindecă se numeşte mieroplastie, care, în mod normal, este efectuată sub anestezie generală.
În timpul procedurii se face o tăietură mică în faţa sau în spatele urechii, fiind îndepărtată o bucată mică de ţesut, loc în care va rămâne o cicatrice. Gaura din timpan este acoperită cu o bucată de ţesut, iar apoi este aplicat un pansament, care va fi înlăturat în două sau trei săptămâni şi are rolul de a împiedica apa şi microbii să intre în ureche. Cei mai mulţi oameni sunt externaţi chiar în ziua în care au suferit intervenţia. După operaţie: nu conduceţi şi nu consumaţi alcool în primele 24 de ore; nu schimbaţi pansamentul din interiorul urechii;nu lăsaţi apa să pătrundă în ureche; evitaţi zborul, înotul şi fumatul; nu intraţi în contact cu oameni care suferă de infecţii care se pot transmite ;evitaţi sportul şi alte activităţi intense. Este normal ca, în urma operaţiei, să aveţi ameţeli, să auziţi sunete neobişnuite, sau să aveţi sângerări în primele zile. Totuşi, este necesar să contactaţi medicul dacă:vă curge mult sânge din ureche sau aveţi scurgeri urât mirositoare; aveţi dureri severe, care se nu ameliorează dacă luaţi analgezice;urechea este roşie, inflamată şi aveţi mâncărimi.
Riscurile unei astfel de operaţii sunt:infecţie,ţiuit permanent, modificări permanente ale gustului ,pierderea auzului, incapacitatea de a mişca o parte din muşchii feţei.