Ieri, la Vălenii de Munte, au fost deschise, oficial, Cursurile de Vară ale Universităţii Populare ,,Nicolae Iorga”. Manifestare de tradiţie, aceasta este considerată un proiect de suflet al Consiliului Judeţean Prahova, care a sprijinit an de an organizarea acestei acţiuni culturale de prestigiu, alături de instituţii precum Academia Română, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Primăria oraşului Vălenii de Munte. Astfel, potrivit administraţiei judeţene, la mai bine de un secol de la înființare, Universitatea Populară ,,Nicolae Iorga” este la fel de necesară, cursurile acesteia având un rol important în păstrarea identității naţionale. La deschiderea oficială a cursurilor au luat parte istorici, reprezentanți ai autorităţilor locale şi judeţene, parlamentari de Prahova, delegaţii ale românilor din Basarabia, ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, academicianul Eugen Simion, precum și președintele Academiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop.
După depunerile de flori la monumentul istoricului Nicolae Iorga, situat în centrul oraşului Vălenii de Munte, manifestările culturale au continuat cu alocuțiuni ale oficialităților, după care, în prezenţa unei numeroase asistenţe, au fost dezbătute mai multe teme de interes, în cadrul unor conferințe. Astfel, academicianul Eugen Simion a făcut o radiografie a limbii române, ca fundament al identității naționale, Ioan Aurel Pop a vorbit despre premisele unității naționale românești, iar ambasadorul Mihai Gribincea a prezentat situația Republicii Moldova și riscurile la adresa securității regionale.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Ludmila Sfîrloagă, a evidenţiat geniul marelui istoric şi om politic Nicolae Iorga, cel care a intuit rolul important al Universitătții de Vară, entitate ce a devenit, potrivit acesteia, pentru toți românii un centru efervescent de cultură și spiritualitate.