Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda, se menţionează în documente oficiale publicate de Sunday Times, relatează Agerpres.
Ziarul scrie că prognoza întocmită de biroul guvernului prezintă cele mai probabile replici seismice ale unui Brexit fără acord, mai degrabă decât scenariul cel mai rău posibil. Documentele notează că 85% dintre camioanele care folosesc principalele puncte de trecere ale Canalului Mânecii „ar putea să nu fie pregătite” pentru vămile franceze, ceea ce ar putea însemna aglomerarea porturilor timp de până la trei luni, până când traficul se va ameliora.
Guvernul estimează, de asemenea, că o frontieră dură între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda va fi probabilă, întrucât planurile actuale pentru evitarea controalelor extinse se vor dovedi a fi nesustenabile, precizează Times. „Întocmit în această lună de biroul guvernului sub numele de cod ‘Operaţiunea Yellowhammer’ dosarul permite o privire rară în planurile secrete ale guvernului pentru a evita un colaps catastrofal în infrastructura ţării”, scrie Times.
„Dosarul, clasificat ‘oficial-sensibil’ şi necesitând autorizaţie de acces, este remarcabil, pentru că oferă cea mai comprehensivă evaluare a gradului de pregătire al Marii Britanii pentru un Brexit fără acord”, notează publicaţia.
Marea Britanie se îndreaptă spre o criză constituţională pe plan intern şi o confruntare cu UE, în contextul în care premierul Boris Johnson s-a angajat să iasă din blocul comunitar fără acord pe 31 octombrie, dacă Bruxellesul nu va fi de acord să renegocieze acordul de Brexit.
După ce timp de peste trei ani Brexitul a dominat afacerile UE, blocul comunitar a refuzat să redeschidă Acordul de Retragere, care include o poliţă de asigurare pentru Irlanda cu care predecesoarea lui Johnson, Theresa May, a fost de acord în noiembrie anul trecut.
Prim-ministrul este presat de politicienii din întreg spectrul politic să preîntâmpine o ieşire dezordonată, liderul opoziţiei Jeremy Corbyn jurându-se în această săptămână că va provoca căderea guvernului lui Johnson la începutul lui septembrie, pentru a amâna Brexitul. Totuşi, este neclar dacă parlamentarii au unitatea sau puterea de a folosi parlamentul pentru a împiedica o ieşire fără acord, care probabil va fi cea mai importantă decizie luată de Marea Britanie după Al Doilea Război Mondial, comentează Reuters.

 

Guvernul de la Londra a abrogat actul de aderare la Uniunea Europeană
Ieri, premierul britanic Boris Johnson a anunţat, pe Twitter, că ministrul pentru Brexit, Steve Barclay, a semnat ordinul de abrogare a Actului din 1972 privind aderarea Marii Britanii la Uniunea Europeană, potrivit Mediafax.
„Vom părăsi UE pe 31 octombrie. Semnarea acestui document înseamnă că vom recăpăta controlul asupra legilor noastre în ziua Brexit”, a afirmă premierul britanic pe Twitter.
Anunţul privind abrogarea Actului de aderare este „un pas istoric” în revenirea puterii legislative de la Bruxelles în Marea Britanie, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Guvernului de la Londra.
Abrogarea Actului din 1972 va intra în vigoare pe data de 31 octombrie, când Marea Britanie ar urma să părăsească în mod oficial Blocul comunitar.