Un medicament utilizat pentru tratarea tulburării de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) pare să afecteze dezvoltarea creierului în cazul copiilor, potrivit unui studiu publicat în revista ”Radiology”, citată de eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.Totuși, se pare că în cazul adulților cu ADHD medicamentul nu a avut efecte negative.
Metilifenidatul (MPH) este un tratament prescris în mod obișnuit pentru ADHD, fiind eficient în cazul a 80% dintre pacienți. Cu toate acestea, nu se știu multe despre efectul acestuia asupra dezvoltării creierului, inclusiv a materiei albe, care este importantă pentru învățare, pentru funcțiile creierului și pentru coordonarea comunicării între regiuni diferite ale creierului.
Pentru a află mai multe despre efectele MPH asupra dezvoltării materiei albe, cercetătorii olandezi au efectuat un studiu, în care au inclus 50 de băieți și 49 de bărbați tineri, toți diagnosticați cu ADHD. De asemenea, nu li s-a administrat niciodată MPH înainte de studiu.
”Studiile anterioare au încercat să controleze statistic efectele medicamentelor pentru ADHD. Noi suntem primii care studiază pacienții care nu au mai luat medicamentul analizat. Este crucial să știm dacă medicamentele pentru ADHD afectează creierul în curs de dezvoltare”, spune Liesbeth Reneman, autorul principal al studiului.
Pacienții au primit fie MPH, fie alte pastile (unde s-a urmărit efectul placebo) timp de 16 săptămâni. Înainte de tratament și la o săptămână după încetarea tratamentului, participanții au făcut un RMN, fiind folosită inclusiv imagistică cu tensiune difuzivă (DTI), care ajută la evaluarea materiei albe. DTI oferă o măsură numită anisotropie fracțională (FA), care reflectă aspecte importante ale materiei albe, cum ar fi densitatea, dimensiunea și mielinizarea fibrelor nervoase (procesul de acoperire a fibrelor nervoase pentru a proteja nervul și pentru a facilita transmiterea semnalelor).
În cazul băieților cu ADHD, patru luni de tratament cu ADHD au fost asociate cu FA crescută a substanței albe. Efectele au depins de vârstă deoarece nu au fost observate și în cazul bărbaților tratați cu MPH.
Rezultatele indică faptul că medicamentele pentru ADHD pot avea efecte diferite asupra dezvoltării structurii creierului la copii, comparativ cu adulții. Mulți pacienți diagnosticați cu ADHD iau medicamente ani întregi, astfel că efectele pe termen lung ale acestora reprezintă un domeniu vital de cercetare. Oamenii de știință susțin că acest medicament ar trebui prescris doar copiilor care sunt afectați în mod semnificativ de ADHD.
Aproximativ 5,2% dintre copiii americani, cu vârstă cuprinsă între 2 și 17 ani, iau medicamente pentru ADHD.