Violeta Stoica
Zeci de minute s-au contrat, ieri, consilierii locali ploieșteni pe seama unui proiect de hotărâre referitor la aplicarea unor penalități la ridicarea gunoiului de la persoanele fizice și de la persoanele juridice din Ploiești.
Un proiect de hotărâre privind modificarea tarifelor pentru activitatea de colectare, transport și transfer a deșeurilor municipale pentru persoane fizice și persoane juridice nu a fost aprobat de către consilierii locali, deși, potrivit legislației în vigoare, există obligația ca autoritățile publice locale, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitare de la nivel național, să adopte hotărâri pentru stabilirea condițiilor de preluare a deșeurilor colectate selectiv.
Pentru că nici Primăria Ploiești și nici operatorul de salubritate nu îndeplinesc toate condițiile astfel încât ploieștenii să poate să-și strângă diferențiat diversele tipuri de deșeuri provenite din gospodărie.
Nici numărul de platforme gospodărești, nici containerele speciale separate pentru cele patru fracții – sticlă, hârtie, plastic și deșeuri menajere -, dar nici preluarea separată în autospecialele de transport a deșeurilor nu îndeplinesc, în acest moment, toate condițiile pentru ca o astfel de tarifare diferențiată să poată avea loc în municipiul Ploiești.
Și, pentru ca să iasă basma curată din toată această problemă, cei 21 de consilieri locali prezenți ieri la ședință nu au zis nici da, nici ba, ci au ales calea cea mai simplă: s-au abținut în unanimitate de la vot!
Un proiect de hotărâre privind modificarea tarifelor la activitățile de salubritate, pentru care a fost convocată o ședință extraordinară a Consiliului Local Ploiești, a rămas în coadă de pește, pentru că – după mai bine de o oră de discuții divergente – nimeni nu și-a mai asumat aprobarea respectivului document.
Deși s-a bătut monedă pe schimbarea proiectului inițial, pentru care nu a existat viză de legalitate, chiar de la debutul ședinței extraordinare venindu-se cu o nouă variantă acceptată de către secretarul Primăriei Ploiești, discuțiile nu au avut niciun rezultat.
Ajunși la momentul votului, nimeni nu a votat „pentru”, nimeni nu a votat „împotrivă”, iar aleșii ploieștenilor s-au abținut în unanimitate de la vot. O ședință rămasă fără vreo hotărâre clară dar care, însă, vine înainte de o altă întrunire, programată pentru astăzi, a ADI Deșeuri. Reprezentanții primăriilor din cele 36 de localități care fac parte din zonele 2-6, acoperite de contractul cu Rosal Grup, vor prezenta deciziile luate la nivelul fiecărei autorități locale în parte. Și, prin urmare, este posibil ca astăzi să hotărască varianta de aplicare a legislației naționale privind colectarea selectivă a deșeurilor.
Ieri, proiectul modificat, dar neaprobat, prevedea ca, la tariful actual de 9,5 lei/persoană/lună inclusiv TVA să se aplice penalități de 3,72 de lei/persoană/lună
dacă nu se colectează selectiv deșeurile din gospodărie și, prin urmare, tariful lunar de persoană să ajungă la 13,22 de lei inclusiv TVA.
Lucrurile se vor clarifica astăzi, pentru că trebuie să se decidă și cu ce investiții ar trebui să vină atât autoritățile locale, cât și operatorul de salubritate.