V. Stoica

Prevederile referitoare la colectarea selectivă a deșeurilor atât de la populație, cât și de la agenții economici, dar și aplicarea de tarife diferențiate celor care nu își vor aduna gunoaiele din gospodărie pe cele patru fracții – plastic/metal; hârtie/carton;
sticlă și deșeuri reziduale/amestecate/menajere.
Intrarea în vigoare a legislației de mediu în această privință va fi greoaie, probabil, la nivelul multor localități din țară, inclusiv în Ploiești, unde nici operatorul de salubritate și nici municipalitatea nu sunt pregătite pentru a asigura condițiile necesare colectării selective.
Potrivit legii, de la 1 iulie 2019, în mod obligatoriu, trebuia să înceapă colectarea selectivă a deșeurilor pe cele patru fracții, însă, deocamdată, în nicio localitate din județul Prahova nu se aplică sancțiunile prevăzute de lege pentru aceia care nu respectă această obligație.
Nici nu se poate respecta, în momentul de față, spre bucuria locuitorilor, pentru că ieri, primarii prezenți la ședința Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Managementul Deșeurilor nu au mai votat aplicarea sau neaplicarea acestei ordonanțe privind colectarea selctivă a deșeurilor. Iar președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, le-a dat pur și simplu un ultimatum celor de la Rosal Grup să rezolve, în maximum două săptămâni, situația colectării și transportului deșeurilor către rampele de gunoi.
“Trebuie să vă asumați, împreună cu reprezentanții municipalității ploieștene, rezolvarea problemei colectării selective, la platformele gospodărești”, le-a impus Bogdan Toader, șeful administrației județene, care asigură și președinția ADI Deșeuri, reprezentanților Rosal Grup.
În afara zonei 2-6, adică Boldești Scăeni (de care aparține și Ploieștiul) și Valea Doftanei, se pare că au început să apară probleme și în alte localități ale județului unde este același operator, Rosal Grup.
Deocamdată, pentru că la ședința ADI Deșeuri au fost prezenți doar 14 primari din totalul celor 36 de localități arondate zonei 2-6, s-a decis amânarea luării unei hotărâri privind aplicarea regulamentului și a tarifelor impuse pentru colectarea separată.