Președintele Consiliului Judeţean, Bogdan Toader, a anunţat predarea amplasamentului

Violeta Stoica

O nouă lucrare importantă destinată îmbunătățirii calității serviciilor medicale pentru populația din județul Prahova începe la Spitalul Județean de Urgență Ploiești – modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe.
Ieri, Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, autoritatea care asigură managementul acestei unități medicale, a anunțat predarea amplasamentului către constructor, urmând ca, după organizarea de șantier, să înceapă lucrările.
Proiectul privind modernizarea, extinderea, reabilitarea și recompartimentarea Unității de Primiri Urgențe este cofinanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în baza Contractului de Finanţare nr.4072 11.03.2019, încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020, şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, în calitate de Organism Intermediar.
Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Prahova, prin acest proiect se vor îmbunătăți calitatea și eficiența îngrijirii spitalicești de urgență la nivelul Unității de Primiri Urgențe Ploiești, astfel încât la finalizarea lucrărilor, care va avea loc în maximum un an și jumătate, UPU de la Spitalul Județean Ploiești va deține o suprafață dublă, va fi modernizată și dotată cu aparatură nouă.
Actualul imobil al Urgențelor, de circa 1.250 de metri pătrați, va fi recompartimentat și modernizat, acestuia adăugându-i-se și noua clădire cu o suprafață similară.
În prezent, Unitatea de Primiri Urgențe Ploiești funcționează într-o clădire construită în anul 2008 și este singura Unitate de Primiri Urgențe pe o rază de 60 km care asigură asistență medicală 24 de ore din 24. În prezent, capacitatea Secției de Primiri Urgențe nu mai corespunde condițiilor actuale, fiind identificate deficiențe privind condițiile și dotările secției.
Bogdan Toader, șeful administrației prahovene, a declarat, în legătură cu acest proiect: “Costurile acestor lucrări, realizate parțial cu fonduri europene, dar în mare parte cu finanțare de la bugetul Consiliului Județean, se ridică la circa 18,5 milioane de lei, din care aproape 12 milioane de lei reprezintă cofinanțarea autorității județene. A fost nevoie de o asemenea sumă de la bugetul județean pentru ca Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean să devină cu adevărat o structură modernă și cu dotări la nivelul anului 2020!
Și, pentru că vorbim despre dotări, la finalizarea proiectului – prevăzută a avea loc spre finalul anului viitor – corpul medical va avea la îndemână și echipamente medicale noi, pentru o cât mai corectă diagnosticare a afecțiunilor de care suferă pacienții.
Acest proiect reprezintă încă o etapă de modernizare a infrastructurii medicale din Prahova. Nu este însă și ultima, pentru că urmează reabilitarea ambulatoriului integrat și, ulterior, și extinderea Spitalului Județean cu un corp nou de clădire, care va permite mutarea secțiilor exterioare de la Boldescu și de la Buna Vestire în locația de pe Găgeni!”.