O nouă modalitate de editare a codului vieții ar putea corecta 89% din erorile din ADN care provoacă boli, spun cercetătorii americani, relatează BBC, potrivit Hotnews. Editarea primară ar fi mult mai precisă decât Crispr-Cas9, dar trebuie să mai treacă timp până când va putea fi folosită asupra oamenilor.
Tehnologia, numită editare primară, poate îndrepta aproximativ 89% din cele 75.000 de mutații nocive cunoscute care pot produce o boală la oameni, rescriind codul genetic.
A fost folosită pentru a corecta mutațiile nocive în laborator, inclusiv cele care produc anemia cu celule în seceră.Echipa de la Broad Institute spune că procedura este ”foarte versatilă și precisă”.
Editorul primar conține o proteină modificată genetic care îl ghidează către țintă. La sosire, editorul folosește o enzimă numită cas9 pentru a tăia un fragment de ADN.
Editorul primar generează un fragment proaspăt de ADN și îl înlocuiește pe cel vechi.
Editarea primară e ca și cum a apăsa Ctril-F pentru a găsi un fragment de text pe care vrei să îl înlocuiești, apoi tastezi CTRL-C și CTRL-V pentru a copia noul text.
Editarea primară a fost folosită pentru a inversa erorile genetice în experimente pe celule umane în laborator.
Provocarea – ca în toate tehnologiile de editare genetică – va fi obținerea unei mașinării moleculare capabile să opereze aceste editări în părți ale corpului uman și asigurarea că acestea sunt sigure.
Ca alte tehnologii de editare genetică, cel mai probabil la început procedura va fi aplicată în boli în care celulele pot fi luate din corp, editate, verificate pentru a fi siguri că sunt sigure și puse la loc.