Statele Unite salută propunerea Bulgariei de a crea un centru maritim militar de coordonare la Varna. Ideea va susține inițiativa NATO cu privire la așa-numita prezenţă avansată adaptată. De asemenea, cele două părți doresc să coopereze în continuare pentru consolidarea securității colective de-a lungul flancului de sud-est al NATO. Acest lucru este menţionat într-o declarație comună a guvernelor bulgar și american, dată publicităţii după întâlnirea lui Boiko Borisov și Donald Trump de la Casa Albă, scrie Rador, citând Standart, potrivit Hotnews. Bulgaria va continua să investească în modernizarea forțelor sale armate, în îmbunătățirea interoperabilității și în îndeplinirea obiectivelor declarate ale NATO. Statele Unite, la rândul lor, s-au angajat să ofere asistență de securitate, să faciliteze accesul la tehnologii avansate de apărare, precum și să extindă aria exerciţiilor militare şi instruirea.
În declarație se subliniază disponibilitatea de a colabora pentru diversificarea aprovizionării cu gaze și în sectorul energetic nuclear din Bulgaria. Washingtonul declară că va sprijini Bulgaria în lupta împotriva corupției.
În ultima frază a declarației comune se arată că cele două părți intenționează, de asemenea, să coopereze în protejarea libertăților mass-media. „Statele Unite ale Americii sunt un partener strategic important al Bulgariei și acordăm o importanță deosebită dezvoltării relațiilor comerciale și economice bilaterale”, a declarat premierul Boiko Borisov, în cadrul întâlnirii sale cu reprezentanții Camerei de Comerț Americane. Aceasta este cea mai influentă organizație reprezentativă a a businessului Statelor Unite, care cuprinde 300.000 de întreprinderi mari și mijlocii din țară, potrivit unui comunicat al Consiliului de Miniștri de la Sofia. Conform datelor Ministerului Economiei din Bulgaria, în 2018, comerțul cu mărfuri cu SUA a atins o valoare de peste 975 milioane dolari, iar exporturile bulgare s-au ridicat la peste 633 milioane dolari (exclusiv serviciile).