Bulgaria și alte opt țări propun ca UE să introducă o „taxă pentru aviație” ca măsură împotriva emisiilor nocive generate de aeronave. Știrea a fost dată ­publicităţii de Forbes și EUobserver, conform publicației bulgare Sega, tradusă de Rador şi preluată de Hotnews.
Miniștrii de finanțe din Olanda, Germania, Franța, Suedia, Italia, Belgia, Luxemburg, Danemarca și Bulgaria au prezentat o declarație politică comună, săptămâna trecută, la Bruxelles, prin care au făcut apel la UE să ia măsuri în ceea ce privește formarea prețurilor în sectorul aviației.
Declarația a fost înmânată lui Timmermans, nominalizat ca vicepreședinte executiv al următoarei Comisii Europene, care va răspunde de mediu. Dacă va fi introdusă, noua măsură va conduce şi la scumpirea biletelor de avion. Ministerul bulgar de Finanţe a explicat că declaraţia trebuie percepută ca un anunţ politic pentru o dezbatere legată de măsurile care trebuie luate – dacă e vorba de o impozitare suplimentară a companiilor aeriene sau de alte asemenea instrumente financiare.
În iulie, Franța a anunțat că va introduce o taxă pentru companiile aeriene care operează pe aeroporturile din țară, începând cu anul viitor. Air France estimează că taxa va adăuga aproximativ 600 de milioane de euro la costurile sale anuale. Suedia a introdus o taxă pentru aviație în 2018, iar Olanda intenționează să ia măsuri la nivel național, dacă nu va fi introdusă o taxă europeană unică. Franța va percepe o taxă de 1,50 euro pe bilet pentru zborurile interne și UE, în timp ce zborurile la Clasa Economic din afara UE vor fi taxate cu 3 euro.Începând cu 2011, Germania colectează o taxă ecologică la nivel național de 8 euro de la companiile aeriene.

 

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentVorbe înțelepte
Articolul următorEvenimente