Pe 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului – Postul Naşterii Domnului. Din rânduielile bisericeşti aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post durează până pe 24 decembrie inclusiv.
În primele secole, creştinii nu posteau în acelaşi fel şi acelaşi număr de zile. Unii posteau numai şapte zile, alţii şase săptămâni; unii ţineau un post mai aspru, alţii unul mai uşor. Uniformizarea duratei postului s-a facut la sinodul local din Constantinopol, ţinut în anul 1166, în vremea patriarhului Luca Chrysoverghi. La acest sinod s-a hotărât ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând de la 15 noiembrie.
De regulă, cuvântul sec, din sintagma precum „Lăsatul Secului”, este înţeles de noi ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. În realitatea însă, accentul nu trebuie să cadă pe mâncare, pentru că secul pe care îl lasă postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea, în sensul de mondenitate, moda, obiceiuri lumeşti. Trebuie să reţinem că rostul postului este îndreptarea duhovnicească, nu regimul alimentar, care rămâne doar un instrument ajutător pentru domolirea poftelor şi pornirilor trupeşti. În zadar vom ţine post dacă vom continua să fim cuprinşi de mânie, ură, invidie, lăcomie, grăire în deşert etc.