• În primul trimestru al acestui an, în judeţ erau în evidenţă peste 41.000 de persoane diagnosticate cu această boală

Nicoleta Dumitrescu

Marcarea, astăzi, a Zilei Mondiale a Diabetului readuce în atenţie preocupările tot mai mari legate de această boală considerată o adevărată ameninţare pentru sănătatea publică, în condiţiile în care, pe plan mondial, 425 de milioane de persoane au fost diagnosticate cu această afecţiune. În ceea ce priveşte România, datele statistice sunt la fel de îngrijorătoare, o situaţie de acum doi ani scoţând la iveală faptul că erau înregistrate, în toate judeţele ţării, peste 1,7 milioane de bolnavi de diabet. Iar aceleaşi date arată faptul că în topul regiunilor din România cu cei mai mulţi diabetici se află Regiunea Sud-Muntenia – din care face parte şi judeţul Prahova – unde s-a înregistrat o prevalenţă a diabetului de 13,39%. De altfel, ultimele date, confirmate inclusiv de Buletinul Informativ al Institutului Naţional de Sănătate Publică, arată că diabetul este… în floare în Prahova, în condiţiile în care, de la un an la altul, tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu această boală. Iar o evidenţă a bolnavilor de diabet zaharat pe trimestrul I 2019 în cabinetele de nutriţie şi
diabet din judeţ vorbesc de la sine. Astfel, dacă anul trecut, în perioada menţionată, erau în evidenţă 40.584 de persoane, anul acesta numărul celor diagnosticaţi cu această boală a crescut deja la 41.895 de persoane, asta însemnând că din 100 de prahoveni cinci au diabet!

Ziua Mondială a Diabetului se celebrează anual în data de 14 noiembrie. A fost creată în anul 1991 de Federaţia Internaţională de Diabet şi Organizația Mondială a Sănătății ca răspuns la preocupările tot mai mari legate de diabet ca amenințare pentru sănătatea publică, având în vedere că reprezintă un grup de tulburări metabolice caracterizate de niveluri crescute ale glicemiei, induse de defecte în secreţia de insulină şi/sau sensibilităţii la insulină. Este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină (sau nu produce deloc) sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie. Incapacitatea de a produce insulină sau de a o utiliza eficient duce la niveluri crescute de glucoză în sânge, cunoscută ca hiperglicemie, cele mai cunoscute tipuri de diabet fiind Diabetul tip 1 (cunoscut anterior ca insulin-dependent, juvenil sau cu debut în copilărie, care se caracterizează prin deficit absolut de insulină și necesită administrare zilnică de insulină, şi Diabetul tip 2 (cunoscut anterior ca non-insulin-dependent, sau cu debut la adult) care reprezintă cel puțin 90% din toate cazurile de diabet. Diagnosticul acestui tip de diabet poate fi pus la orice vârstă, dar poate rămâne nedepistat pentru mulți ani, confirmarea făcându-se atunci când apare o complicație sau ca urmare a testării de rutină a glucozei în sânge sau în urină. Conform ultimelor statistici, pe plan mondial au fost diagnosticate cu diabet 425 milioane de persoane, mai mult de 58 milioane de persoane fiind din state europene. De altfel, statistici considerate alarmante referitoare la prevalenţa acestei boli sunt valabile şi pentru România, în condiţiile în care, în anul 2017, erau înregistrate 1.785.300 de cazuri. Pe de altă parte, potrivit aceloraşi statistici îngrijorătoare, în topul regiunilor cu cei mai mulţi diabetici se află Regiunea Sud-Muntenia – din care face parte şi judeţul Prahova – unde s-a înregistrat o prevalenţă a diabetului de 13,39%! De altfel, în Prahova, numărul de cazuri noi creşte de la un an la altul, confirmarea venind la finalul primului trimestru din acest an, care arată faptul că dintr-o sută de prahoveni cinci au diabet! De altfel, această realitate este consemnată, negru pe alb, şi în Buletinul Informativ al Institutului Naţional de Sănătate Publică, în care se regăsesc şi date despre evidenţa bolnavilor de diabet zaharat, în trimestrul I 2019, în cabinetele de nutriţie şi diabet. Astfel, anul trecut, în Prahova, dacă în primul trimestru au fost înregistrate 457 de noi cazuri, în evidenţă rămânând 40.584 de bolnavi, anul acesta, în aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 558 de noi cazuri, în evidenţă rămânând 41.895 de bolnavi. Statisticile menţionate sunt mai mult decât îngrijorătoare, în condiţiile în care, în anul 2016 erau rămase în evidenţă 39.622 de persoane, iar în anul 2017 – 39.865 de bolnavi.

Şi copiii prezintă risc crescut de dezvoltare a diabetului zaharat!

Alarmant este faptul că de această boală suferă şi tot mai mulţi copii, motiv pentru care, în ţara noastră, începând din anul 2017 s-a pus în aplicare, la nivel naţional, primul program de prevenţie a diabetului zaharat de tip 2 la copii, în care a fost inclus şi judeţul Prahova. Astfel, Asociaţia Medicover a implementat Programul „înCerc” de Prevenţie a Diabetului Zaharat de Tip 2 şi a Bolilor Civilizaţiei în două municipii reşedinţă de judeţ Ploieşti şi Cluj –Napoca, în preajma datei de 14 noiembrie, când anual este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, comunicând o serie de statistici. Astfel, după evaluarea a 2.113 copii de clasa a V-a în Cluj-Napoca şi a 1.556 copii de clasa a V-a din Ploieşti în anul şcolar 2018-2019 – în baza programului menţionat – s-a concluzionat faptul că 3 din 10 copii români cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani din ambele oraşe prezintă risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 sau a bolilor civilizaţiei. “În anul şcolar 2018-2019, au fost evaluaţi 1.556 copii de clasa a V-a din Ploieşti, iar rezultatele au fost următoarele : 29,6% au fost identificaţi cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (461 copii); printre elevii examinaţi s-au regăsit 238 (15,3%) supraponderali şi respectiv 279 (17,9%) copii cu obezitate de diferite grade; s-a constatat capacitate de susţinere a efortului fizic slabă şi foarte slabă la 628 elevi (42,5%), întreruperea testului de capacitate fizică fiind necesară în 272 de cazuri (18,3%). Cu toate acestea, prin comparaţie cu anul şcolar 2017-2018, procentul elevilor detectaţi cu risc de dezvoltare diabet zaharat de tip 2 în Ploieşti a scăzut (29,6% în 2019, faţă de 30,1% în 2018), la fel şi numărul copiilor examinaţi la care s-a regăsit obezitate (17,9% în 2019, faţă de 20,7% în 2018), toate activităţile din cadrul Programului “în Cerc” în primul său an de implementare în acest oraş putând avea astfel o influenţă pozitivă asupra copiilor, inclusiv a celor din generaţiile ce vor urma”, se arată într-un comunicat al asociaţiei menţionate. De precizat că programul menţionat a fost dezvoltat de cercetători de la Universitatea din Gdansk, din Polonia, şi este implementat în România în două oraşe: Ploieşti (din 2017) şi Cluj-Napoca (din 2018). Se desfăşoară în două etape: evaluarea non-invazivă, gratuită, din şcoală şi consilierea personalizată, alături de specialişti în medicină generală, nutriţie, activitate fizică, psihologie, pentru copiii cu risc de dezvoltare a diabetului de tip 2, timp de 18 luni. Aproximativ 12.000 de copii de clasa a V-a din cele două oraşe vor fi evaluaţi, dintre aceştia 3.000 fiind consiliaţi în etapa a doua, care se va încheia în 2022.