La Cosminele, au fost făcute scrum o locuinţă şi o anexă gospodărească

F.T.

Luni seara, în jurul orei 20, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Şerban Canatcuzino” Prahova a trimis în Telega trei echipaje de stingere cu apă şi spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească.
La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 16 metri pătraţi, flăcările izbucnind, potrivit unui comunicat de presă al ISU Prahova, “ cel mai probabil, din cauza unui mijloc de iluminat electric lăsat sub tensiune”.
Dar, cea mai anevoiasă intervenţie a avut loc puţin după miezul nopţii zilei de ieri (marţi, în jurul orei 0,30), în localitatea Cosminele. Potrivit sublocotenentului Raluca Vasiloae,purtător de cuvânt al ISU Prahova, “un incendiu violent a izbucnit la o locuinţă din comuna respectivă, flăcările propagându-se cu repeziciune și la o anexă gospodărească. La sosirea pompierilor militari la locul intervenției, incendiul se manifesta generalizat la întreaga locuință, pe o suprafață de aproximativ 180 de metri pătraţi şi, respective, 70 de metri pătraţi la anexă. La locul evenimentului s-au deplasat patru autospeciale de lucru cu apă și spumă,precum şi o autospecială de primă intervenție și comandă. 21 de pompieri militari au acționat timp de cinci ore, pentru localizarea şi lichidarea incendiului. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. Flăcările au izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui coș de fum amplasat ori neprotejat termic față de materiale combustibile”.
În contextul amintit mai sus, reprezentanţii ISU Prahova remintesc faptul că pentru a preveni astfel de evenimente, care se pot solda nu doar cu pagube materiale, ci şi cu pierderi de vieţi omeneşti, cetăţenii trebuie să respecte cu stricteţe următoarele reguli: coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de către persoane specializate şi autorizate; în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile; se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile”.