O depreciere a monedei naționale până la 4,9 lei față de euro ar afecta activitatea a 20% dintre exportatori și a 23% dintre importatori, arată datele publicate miercuri de Banca Centrală. Evoluția cursului de schimb al monedei naționale deja afectează activitatea a 42% dintre IMM-uri și 34% dintre corporații, mai arată datele BNR, potrivit Hotnews.
Aproape jumătate dintre firme sunt ”îngrijorate” de nivelul actual al cursului de schimb. În contextul în care UE (în special Germania, Italia și Franța) reprezintă principalul partener de comerț exterior cu bunuri, o evoluție nefavorabilă a cursului leu-euro poate afecta semnificativ performanțele companiilor expuse, inducând vulnerabilități în economie.
Datele publicate ieri de BNR provin din sondajul periodic prin care instituția condusă de Isărescu îl face în rândul companiilor.
Potrivit acestui sondaj, în cazul companiilor interesate de credite, rata dobânzii maxime pe care firma ar fi dispusă să o plătească este de 2,5% pentru lei și 1,5% pentru euro, pentru 19% dintre companiile care au răspuns sondajului.
La nivelul împrumuturilor în lei, 11% dintre companii ar fi dispuse să plătească o rată a dobânzii până la 4,5%, și 4% dintre ele ar plăti până la 6,5%.
Doar 1% dintre participanții la sondaj ar achita o dobândă de până la 8,5%. Aceste valori sunt în divergență cu datele referitoare la creditele contractate în anul 2019, unde valoarea medie a ratei de dobândă este de 7,9% pentru moneda națională.
Ieri, cotația medie la care s-a tranzacționat euro a fost de 4,77 lei, iar aproape toți analiștii economici estimează o depreciere a leului în anul următor.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEvenimente
Articolul următorVorbe înțelepte