V. Stoica

În luna decembrie, înainte de Sărbătorile de Iarnă, toți românii își încarcă la refuz frigiderele și congelatoarele cu alimente destinate meselor de Crăciun și de Revelion. Însă, din nou, trebuie să ținem cont de avertismentele lansate de directorul general al ANPC, Paul Anghel, care afirmă că trebuie să fim foarte atenți la produsele pe care le cumpărăm, “având în vedere că unii operatori economici vor “profita” de această perioadă pentru a-și vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora”.
În primul rând, trebuie să fim atenți la produsele alimentare care prezintă urme de mucegai, care au data durabilității minimale depășită sau ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului.
Pentru că se cumpără foarte multă carne și produse din carne, achiziționarea acestora trebuie făcută doar din măcelăriile sau magazinele alimentare autorizate, iar produsele respective trebuie să aibă obligatoriu ștampila de control sanitar-veterinar. Paul Anghel recomandă evitarea cumpărării de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor”, chiar dacă prețul oferit este atractiv. Pe de altă parte, carnea trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață, cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie de produs proaspăt.
În cazul laptelui și al produselor lactate, cumpărătorii trebuie să fie atenți la ambalaj, iar dacă acesta este bombat, înseamnă că a început procesul de fermentare și produsul nu mai este propriu consumului uman!
“Consumatorii trebuie să solicite vânzătorilor informații suplimentare cu privire la natura produselor pe care doresc să le cumpere, întrucât există cazuri în care comercianții expun la vânzare, în același spațiu, înlocuitori de produse lactate alături de produse lactate”, mai atrage atenția directorul general al ANPC.
În privința vinurilor și a băuturilor alcoolice, eticheta trebuie să cuprindă denumirea sub care se vinde produsul, denumirea și adresa producătorului sau a importatorului sau a îmbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru băuturile alcoolice cu concentrația alcoolică mai mică de 10% vol. Trebuie să verificăm însă și aspectul lichidului, respectiv culoarea să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie, iar la întoarcerea sticlei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri.