V. Stoica

Institutul Național de Sănătate Publică, prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, a raportat săptămâna trecută o creștere foarte mare a numărului de îmbolnăviri prin infecții respiratorii acute față de nivelul așteptat. Activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere națională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă. În aceste condiții, specialiștii epidemiologi au constatat că gripa evoluează epidemic, astfel încât trebuie luate măsurile de prevenție pentru limitarea răspândirii virusului gripal.
Direcția de Sănătate Publică Prahova a emis o serie de recomandări pentru populație, astfel încât să se reducă posibilitatea de contractare sau de răspândire a virusului gripal.
Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicație spre spitalizare este primul sfat pentru persoanele care se simt rău, prezentarea la medicul de familie reducând astfel și aglomerarea camerelor de gardă ale spitalelor și posibilitatea răspândirii virusului.
Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei (simptomele gripei apar foarte repede, chiar în decurs de 24 de ore de la infectare și, spre deosebire de răceală, gripa provoacă temperatură foarte mare, deseori peste 39 C, diferite dureri, mai ales ale spatelui, braţelor şi picioarelor, o tuse seacă, iritantă, oboseală foarte mare).
DSP Prahova reamintește tuturor că igiena mânilor, evitarea aglomerațiilor și respectarea modului în care strănutăm sau tușim – în batiste de unică folosință sau în zona regiunii interne a articulației cotului – sunt, de asemenea, regulile care trebuie respectate pentru a nu răspândi gripa.
În comunități – unități de învățământ, spitale, la locul de muncă – trebuie efectuat triajul epidemiologic zilnic, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din activitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.
Direcția de Sănătate Publică Prahova recomandă chiar și continuarea vaccinării antigripale.