Nicoleta Dumitrescu

 

 

De la o oră la alta, şi în România este în creştere numărul persoanelor care, în urma testelor făcute, primesc confirmarea că sunt infestate cu noul coronavirus. Deşi se face apel la calm şi la informarea doar din surse oficiale, modificarea cu plus a numărului de îmbolnăviri – precum se schimbă secundele din scurgerea unei ore – dă fiori! Iar îngrijorarea e firească, mai mult decât firească, având în vedere modul în care unii oameni înţeleg să se comporte în momentul în care asupra lor planează suspiciunea de îmbolnăvire cu noul virus, încălcând normele legale şi, până la urmă, legile nescrise ale convieţuirii în societate!

Pe principiul că un necaz nu vine niciodată singur, ieri, România a mai înregistrat un nou episod din genul acelora încadrate în categoria ”Mai mult decât atât nu se poate!”. Premierul Ludovic Oraban s- autoizolat într-o vilă de protocol, după ce a dat mâna cu unul dintre senatorii liberali pentru care a fost confirmată contractarea noului virus. Dacă Ludovic Orban făcea anunţul autoizolării în sistem on-line, mai era ce mai era, însă, informaţia a fost transmisă din sediul partidului pe care îl conduce, în faţa ziariştilor, avându-l în dreapta sa chiar pe ministrul Sănătăţii!
Dacă prin anunţul său premierul a dorit să facă un apel la calm, dar mai ales la responsabilitate, au fost destui aceia care au catalogat ceea ce se întâmplă ca fiind mai degrabă o iresponsabilitate. Iar iresponsabilitatea a pornit chiar de la o persoană de la care se avea oareşce pretenţii – un senator –
care, deşi ştia că trebuie să respecte regulile impuse tuturor persoanelor care se întorc din zonele cu probleme, adică să stea în casă, acesta s-a crezut tare, dar mai ales mare! O şmechereală care, iată, a demonstrat, încă o dată, faptul că, dincolo de toate, în ţara asta mai presus de toate se consideră a fi… politica! Da, politica, domeniu care, considerat a deţine un soi de imunitate a imunităţilor, este fluturat oriunde, pentru a deschide uşi acolo unde sunt închise, ca un soi de vaccin aparte pentru toate, dar nu pentru toţi, după cum se vede!
În situaţia de faţă, greutatea apartenenţei politice se pare că a contat atât de mult încât s-a considerat că sigla de partid poate fi folosită şi pe post de antidot la coronavirus! În aceste condiţii, cu atât mai mult este recomandată şi autoizolarea de …prostie!
Asta în condiţiile în care jocurile politicii, după cum s-a văzut, au atâtea efecte neprevăzute. Pentru că, în autoizolare, Ludovic Orban are toate şansele să înregistreze şi premiera –premierelor, aceea de a fi desemnat pentru a treia oară şef la Guvern. Asta în timp ce şi miniştrii săi au fost testaţi pentru a se vedea dacă nu s-au molipsit şi ei de coronavirus!
În ce măsură, în autoizolare, demnitarilor le va veni şi mintea la cap, rămâne de văzut! Oricum, un lucru este clar: România are parte, iată, de o situaţie excepţională: criza politică s-a rostogolit, cu violenţă şi scântei, peste criza coronavirusului. La graniţele ţării, alte state au decretat stare de urgenţă din cauza confirmării îmbolnăvirilor cu noul virus. În România, pentru a treia oară, aceiaşi miniştri ar urma să parcurgă, de data aceasta cu viteza luminii, parcursul necesar pentru învestire.
În aceste condiţii, e mai mult decât clar: e nevoie şi de autoizolarea de prostie!