2Peste 4.200 de persoane se aflau în izolare la domiciliu, ieri, în județ

Violeta Stoica

Ploiești, 25 martie 2020. Ora 12:02.
Două minute după intrarea în carantină, în urma aplicării prevederilor Ordonanței Militare nr. 3. Pe principalele artere rutiere ale orașului, în special pe Bd. Republicii, încă mai există automobile în trafic, câțiva oameni care au ieșit din case pentru a-și rezolva problemele stringente. Nebunia cu care eram obișnuiți – în trafic și pe trotuarele din zonele centrale – a dispărut ca prin farmec. Din păcate, acum vorbim despre un motiv nedorit de nimeni: epidemia care a început să facă ravagii și în România, dar și în județul Prahova.
Datele făcute publice ieri, la prânz, de Instituția Prefectului arătau că se aflau în autoizolare și monitorizare medicală la domiciliu 4.229 de persoane, 771 intrând sub incidența acestei măsuri în doar 24 de ore. În carantină instituționalizată se aflau, ieri la prânz, 118 persoane în locațiile special amenajate în județul Prahova.

Pe 24 martie au fost verificate pecarantina Ploiesti 1ste 4.000 de persoane aflate în autoizolare, fiind semnalate doar două cazuri în care nu a fost respectată măsura autoizolării, iar persoanele în cauză au fost plasate în carantină forțată și amendate conform prevederilor art. 8, alin. 1 din Ordonanța Militară 1/2020.
De la începutul epidemiei, în Prahova au fost întocmite 35 de dosare de cercetare penală pentru săvârșirea unor infracțiuni legate de încălcarea măsurilor instituite în acest context. 43 de persoane s-au ales cu dosare penale, fiind aplicate și 34 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproape 40.000 de lei.

Pacienții în stare gravă se înmulțesc la Terapie Intensivă

Tot mai mulți pacienți confirmați cu coronavirus la nivel național au nevoie de aparate de susținere a funcțiilor vitale, conform informațiilor oficiale. Ieri, în secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor din țară erau internați 18 pacienți, din care opt se aflau în stare gravă.
Până ieri, pe teritoriul României, au fost confirmate 906 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 906 persoane confirmate pozitiv, 86 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 23 la București, 6 la Craiova, 2 la Constanța, una la Cluj și una la Iași).
Până la prânz, au murit 13 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Iași, Suceava, Arad, Craiova, Timișoara și Bacău.
De marți până miercuri, au fost înregistrate alte 144 de noi cazuri de îmbolnăvire, pacienții nou confirmați având vârsta cuprinsă între 3 ani și 79 de ani.

De ieri, măsuri speciale instituite prin Ordonanța Militară nr. 3

Potrivit Ordonanței Militare nr. 3 din 24.03.2020, începând de ieri, 25 martie, de la ora 12.00, s-a interzis circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.
Totodată, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este acum permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive: deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie, deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice. Circulația persoanelor peste 65 de ani, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.
Persoanele cu vârste mai mari de 65 de ani, care prezintă urgențe medicale, vor apela numărul unic de urgență 112, pentru a fi preluate de serviciile de ambulanță.
Pentru verificarea motivului deplasării, angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator, persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil, iar pentru verificarea motivului deplasării în alte situații, se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Pentru toate situațiile prevăzute în Ordonanța Militară nr. 3, persoanele vor prezenta și documentul de identitate.