FRF, LPF și cluburile din Liga 1 au convenit asupra a două scenarii în care competiția primului eșalon ar putea fi dusă la capăt, de asemene,a fiind discutate și variantele de continuare a activității pentru echipele de eșalon inferior.
Variantele pe care se lucrează sunt două la număr, anume ca antrenamentele să fie reluate pe 16 aprilie (varianta optimistă), iar campionatul să fie repornit tocmai pe 13 iunie!
Decretul prezidențial privind starea de urgență a interzis activitățile care impun apropierea oamenilor la mai puțin de un metru unul de altul, deci antrenamentele până la anularea stării de urgență ar însemna doar alergări, fără jocuri care să implice mai mulți fotbaliști.
În prima variantă, campionatul Ligii I ar fi reluat pe 16 mai, cu ultimele opt etape din play-off disputate în regimul normal.
În cazul în care campionatul va fi repornit tocmai pe 13 iunie, meciurile rămase din playoff ar fi disputate doar într-o manșă, nu tur-retur, cum e programul.
Oficialii din fotbal au mai luat în calcul și alte date, 19 mai și 26 mai, dar sunt mai greu de folosit. Liga 1 va fi, teoretic, oprită între 1 și 9 iunie pentru disputarea barajelor de calificare la Euro 2021. Naționala va juca atunci împotriva Islandei în semifinală și contra Bulgariei sau a Ungariei în finală.
Liga a III-a se transformă în… circ, Petrolul ar urma să joace un play-off!
FRF ”lucrează” și la variante pentru continuarea activității competiționale la Liga II – unde județul nostru este reprezentat de Petrolul – și Liga III (cu CS Blejoi și Astra 2, în seria a 3-a).
Majoritatea membrilor afiliați merg pe ideea unor campionate restrânse, cu play-off (primele 8-9 clasate) și play-out, iar ca dată de reluare a campionatului Ligilor a II-a și a III-a să fie 16 mai!
Echipele vor fi împărțite în două categorii, play-off şi play-out, dar, spre deosebire de primul eșalon, unde punctele s-au înjumătățit, aici se dorește ca să se păstreze punctele!
Atât echipele din play-off cât și din play-out vor juca între ele un singur meci, în urma acestei reorganizări a campionatului, din cauza situației de pandemie, dar, fără alte măsuri, competitivitatea unora dintre întreceri va fi ”la pământ”! S-ar putea ajunge ca jucători tineri de Liga a III-a să rămână cu doar 6-7 meciuri oficiale jucate în decurusul a 9 luni calendaristice, FRF având misiunea de a gândi măsuri și pentru păstrarea competitivității, nu numai pentru… trecerea spre amatorism!
Desigur, planurile asupra căruia ”negociază” oficialii din fotbalul românesc depind, în continuare, de situația din țară, de evoluția numărului cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Dacă echipele vor reuși să respecte datele stabilite, să reia antrenamentele și meciurile, variantele discutate vor prinde contur. Toate competițiile ar urma, însă, să fie anulate în momentul în care ar apărea vreun jucător, antrenor, arbitru îmbolnăvit, starea de urgență s-ar prelungi etc.