Violeta Stoica

Probabil că mulți dintre prahoveni s-au întrebat cât se cheltuie cu asigurarea condițiilor de carantinare pentru persoanele venite din zonele roșii, care au fost expuse riscului de infectare cu Covid-19.
Sumele sunt impresionante, dat fiind că zilnic, pentru fiecare persoană aflată în carantină instituționalizată în cele 16 centre speciale din localități ale județului Prahova, statul român plăteşte 300 de lei. Iar perioada de carantină durează 14 zile – media perioadei în care se presupune că ar trebui să apară eventualele simptome de îmbolnăvire cu coronavirus -, ceea ce înseamnă că pentru un carantinat se cheltuie pentru întreaga perioadă în care se află în spațiile special amenajate 4.200 de lei, adică aproape 1.000 de euro pentru două săptămâni!
Potrivit informațiilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Prahova, de la începutul epidemiei, în județ s-au aflat în cele 16 centre de carantină existente nici mai mult, nici mai puțin de 788 de persoane. Un calcul simplu arată că – în situația în care în toate centrele de carantinare instituționalizată s-au alocat cei 230 de lei/zi/persoană doar pentru cazare (la care se adaugă 70 de lei/zi pentru hrană, apă, pijamale, papuci de unică folosință), adică 300 de lei zilnic, cheltuielile totale pentru carantinarea celor sosiți din străinătate și cazați în Prahova se ridică la 236.400 de lei în fiecare zi, iar pe întreaga perioadă ajunge la… 3.309.600 de lei, adică peste 700.000 de euro!
Aceasta este situația până la mijlocul acestei săptămâni, pentru că autoritățile se așteaptă la sute de persoane care s-ar putea întoarce în scurt timp din state afectate de pandemie și care vor intra, obligatoriu, în carantină instituționalizată!
Cu decontarea cheltuielilor se ocupă Direcția de Sănătate Publică, în baza solicitărilor venite din partea autoritărilor locale din comunele și orașele în care există centre de carantinare. Până la mijlocul săptămânii, potrivit DSP, încă nu fusese primită nicio solicitare de la primării pentru decontarea fondurilor necesare carantinării, în baza contractelor încheiate.
Potrivit DSP Prahova, fondurile necesare pentru decontarea cheltuielilor se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătății, lunar, la solicitarea direcțiilor de sănătate publică, pe baza unui borderou centralizator al documentelor justificative aferente, la sfârșitul perioadei de carantină.