Petre Apostol

După ce a anulat toate Campionatele Europene de juniori din vara anului 2020, Comitetul Executiv al Federației Internaționale de Baschet (FIBA) a hotărât amânarea Campionatului European Masculin și a turneelor preolimpice. Astfel, EuroBasket se va desfășura în perioada 1-18 septembrie 2022, iar turneele preolimpice în perioada 22 iunie-4 iulie 2022 (dacă data va fi aprobată și de Comitetul Olimpic Internațional), cu aproximativ o lună înaintea începerii Jocurilor Olimpice de la Tokio.
În ceea ce privește FIBA Women’s EuroBasket, competiția continentală feminină nu a fost amânată, deocamdată, fiind programată să se desfășoare în perioada 17-27 iunie 2021.
Revenind la FIBA EuroBasket, în calificări se regăsește și echipa României, care face parte din Grupa A, disputând, deja, primele două partide. În lotul tricolor, în ambele partide, a fost titular și ploieșteanul Bogdan Popa (nr. 12).
România face parte dintr-o grupă cu trei echipe cu mare tradiție în baschetul european, Spania, Polonia și Israel. Tricolorii pregătiți de Tudor Costescu au pierdut ambele partide disputate în luna februarie, cedând, la Cluj-Napoca, în duelul cu formația Spaniei, scor 71-84, după care au suferit o nouă înfrângere, la Tel Aviv, în meciul contra Israelului, scor 63-87.
În meciul cu Spania, ploieșteanul Bogdan Popa a marcat 3 puncte, bifând, totodată, și cinci recuperări, evoluând 18:21 minute.
În disputa cu Israel, Popa a marcat, de asemenea, un singur coș din acțiune, încheind cu 2 puncte, dar adăugând patru recuperări, o pasă decisivă și o intercepție, în 20:33 de minute petrecute pe parchet.
În prezent, în clasamentul grupei conduce Israel, care a învins și Polonia, scor 75-71, în deplasare. Victorioși la Zaragoza, împotriva Spaniei, scor 80-69, polonezii se află pe locul secund, înaintea ibericilor, în vreme ce Româna ocupă a patra poziție.
Conform actualului program, următoarele meciuri ar urma să se desfășoare în toamnă, România primind vizita Poloniei pe 27 noiembrie, după care oferind replica Spaniei, pe 30 noiembrie. Ultimele partide urmează să se desfășoare în a doua lună a anului viitor, România jucând, pe teren propriu, cu Israel, pe 18 februarie, pentru a încheia faza pe terenul Poloniei, pe 21 februarie.
Primele trei clasate vor obține calificarea la turneul final al competiției continentale, găzduită de Cehia, Georgia, Germania și Italia.
De menționat că Naționala României a putut fi urmărită și la Ploiești în faza anterioară a calificărilor, reușind să avanseze în ultima parte a preliminariilor pentru FIBA EuroBasket.