Cel mult doi membri ai familiei pot participa la identificarea cadavrului, înainte de a fi sigilat sicriul

Violeta Stoica

Respectarea regulilor impuse de autorități ar trebui să ne intre în sânge, chiar și numai citind ordinul ministrului Sănătății privind aprobarea protocolului care trebuie urmat în cazul deceselor survenite la persoanele infectate sau suspecte de coronavirus!
Sunt informații extrem de dure, însă acestea trebuie să fie cunoscute, dat fiind că în caz de deces nu se mai ține cont de procedurile normale de îngrijire a trupului neînsuflețit.
În primul rând, protocolul se aplică în caz de deces al persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină, persoanelor internate în spital suspecte de infectare cu COVID-19, la care nu s-a efectuat testarea pentru confirmare și, bineînțeles, celor confirmați cu coronavirus.
În cazul decesului în spital al persoanelor confirmate cu COVID-19, cadavrul va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide pe bază de formol.
Cel mult două persoane dintre aparținătorii decedatului pot vedea și identifica persoana decedată, numai după ce îmbracă echipamentul individual de protecție.
Personalul implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide peste cadavru, apoi îl introduce în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac se pulverizează produs biocid tip TP22 folosind un echipament de pulverizare fină, ulterior acesta se introduce în sicriu, urmând a se închide și sigila capacul sicriului pus la dispoziție de către membrii familiei sau de către autoritatea locală, pentru cazurile sociale.
Din acest moment și până la înhumare sau incinerare, sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia, iar înhumarea se va efectua în cel mai scurt timp cu sicriul sigilat.

Autopsiile, în regim strict. Decedații infectați cu coronavirus nu se mai îmbracă

În cazul în care s-a dispus autopsia medico-legală asupra cadavrelor, aceasta se va efectua într-un spațiu destinat cazurilor cu risc biologic, care va avea un circuit separat, iar în situațiile în care nu există un spațiu cu circuit separat, autopsia medico-legală se va efectua obligatoriu la sfârșitul programului de lucru.
Cadavrele contaminate ca urmare a infecției COVID-19 confirmate prin teste specifice de laborator, care au fost autopsiate, se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârșitul autopsiei, pentru a preveni transmiterea infecției. Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac. Ulterior, după identificarea de către aparținători, corpul învelit în doi saci de vinil se introduce în sicriu, se pulverizează cu produs biocid sau formol, urmând a se închide și sigila sicriul înainte de ieșirea din instituția medico-legală și predarea către aparținători, aceștia din urmă având obligația de a nu-l mai deschide ulterior.
Toate acestea sunt informații publicate în Monitorul Oficial al României și fac parte dintr-o anexă a unui ordin emis de către ministrul Sănătății.