• Pentru că birocrația nu ține cont de pandemie, până ieri nu sosiseră acreditările așteptate
de la Ministerul Sănătății
• Testarea prahovenilor suspecți de infectare cu coronavirus va începe în câteva zile
• Până ieri, 39 de prahoveni fuseseră confirmați cu Covid-19
• În 48 de zile de la apariția primului caz din România, au fost efectuate doar 67.204 teste, adică o medie zilnică de numai 1.400!

Violeta Stoica

O medie a rezultatelor pozitive la testarea pentru noul coronavirus SARS-Cov2, făcute publice până ieri de instituțiile statului, arată că aproximativ 10% dintre cei testați au fost confirmați cu Covid-19. Ceea ce confirmă că doar prin testarea reală a populației se poate vedea cu adevărat impactul pe care îl are acest nou virus în țara noastră. La 48 de zile de la apariția primului caz confirmat în România, fuseseră realizate doar 67.204 testări, iar dintre acestea 6.633 s-au dovedit a fi fost la persoane infectate cu Covid-19.
Până să se trezească Ministerul Sănătății din amorțeală și să decidă alocarea de fonduri pentru achiziția de aparatură specializată în depistarea Covid-19, autoritățile locale și județene din întreaga țară au direcționat sume importante pentru spitalele pe care le au în subordine astfel încât acestea să demareze licitațiile. Acest lucru s-a întâmplat și la Ploiești, unde Consiliul Județean Prahova a fost prima autoritate județeană din țară care a aprobat cu unanimitate de voturi achiziționarea unui aparat de testare a coronavirusului nou, prin tehnica de precizie Real Time-PCR.
Acum, deși au fost efectuate testele pentru cele două aparate de testare RT-PCR, din Unitatea de Primiri Urgențe și din spital, culmea!, nu pot fi demarate testările din lipsa unor hârtii de la Ministerul Sănătății!

aparat diagnosticare covid-19 - SJU 1Până ieri, potrivit datelor oficiale făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică, 39 de prahoveni fuseseră confirmați cu coronavirus. Tocmai acest număr destul de redus, comparativ cu cel din alte județe ale țării, i-a determinat pe mulți prahoveni să nu respecte prevederile ordonanțelor militare emise de reprezentanții statului român, prin care se limita, de principiu, circulația persoanelor.
Din cauza întârzierilor cu care vin rezultatele testelor, se ajunge inclusiv la situații extreme, cum a fost decesul unui tânăr prahovean de 25 de ani, plimbat între spitale pentru că nu se știa dacă este sau nu infectat cu coronavirus!
Acum, la Ploiești există două aparate funcționale – la Unitatea de Primiri Urgențe și la Spitalul Județean -, însă nu pot fi demarate testările atât de necesare, care pot fi efectuate în timp foarte scurt, pentru că – așa cum se poate întâmpla numai în România – nu au fost primite certificările de la București!
Iar situația de la Prahova nu este singulară, pentru că astfel de probleme sunt în nenumărate alte județe ale țării, unde autoritățile au cumpărat aparatura, dar nu o pot utiliza din cauza lipsei acreditărilor pe care ar trebui să le primească de la Ministerul Sănătății.

Echipamentele performante, cu kituri cu tot – în așteptare!

La finalul săptămânii trecute, președintele CJ Prahova, Bogdan Toader, anunța că a trecut de probele de control aparatul Real Time PCR cumpărat de Crucea Roșie, în urma unei donații venite de la OMV Petrom. Acesta a fost instalat într-un spațiu special amenajat din aparat diagnosticare covid-19 - SJU 2laboratorul Unității de Primiri Urgențe, iar specialiștii au efectuat probele, cu sprijinul furnizorului echipamentului medical respectiv.
Cu ajutorul acestui echipament vor fi prelucrate probe de exudat naso-faringian prelevate de la pacienții care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgențe cu simptome care se încadrează în definiția de caz actualizată. Iar rezultatul – pozitiv sau negativ – va fi determinat în aproximativ o oră, cu acest aparat, însă, putând fi analizată o singură probă la fiecare test.
O platformă de diagnosticare care folosește tot tehnica RT-PCR, dar mult mai eficientă, a fost cumpărată în urma licitației organizate de Spitalul Județean de Urgență Ploiești, cu fondurile alocate de Consiliul Județean Prahova. Echipamentul a fost instalat în spațiul special amenajat din incinta unității medicale și se speră ca în câteva zile să fie făcute și primele teste pentru prahovenii suspecți de coronavirus.