N.Dumitrescu
Printre instituțiile din România care au răspuns provocării Comisiei Europene de a găsi soluții pentru combaterea celui mai mare dușman invizibil al umanității se regăsește și Universitatea ”Petrol-Gaze” din Ploiești. Concret, conducerea universității ploieștene a anunțat că s-a înscris în ”Hackathonul pan-european EuvsVirus”- competiție ce este organizată de Comisia Europeană prin Consiliul European pentru Inovare şi se va desfăşura la acest sfârșit de săptămână. În aceasta s-au putut înscrie corporațiile, universitățile, administrațiile publice, ONG-urile, IMM-urile, startup-urile.
Astfel, UPG Ploiești va fi un participant activ în cadrul acestui eveniment european, confirmând necesitatea urgentă de a împărtăși informații științifice și de a colabora atât în UE, cât și la nivel mondial, în vederea găsirii de soluții pentru combaterea coronavirsului.
Subliniind că prin acest eveniment instituția de învățământ superior prahoveană își asigură o vizibilitate crescută în domeniul cercetării aplicate, prof. univ. habil. dr. ing. Dinu Florinel, rector al Universității ”Petrol-Gaze” Ploiești, a ținut să declare: ”Suntem conștienți că trebuie să existe o coordonare a eforturilor la nivel european. Prin urmare, e necesar să căutăm sinergii în cadrul comunității științifice și de cercetare europene cu ajutorul cărora să depășim provocările aduse de coronavirus”.
Obiectivul acestei competiții este conectarea societății civile, a inovatorilor, a partenerilor și a investitorilor din toată Europa pentru a dezvolta soluții inovative destinate combaterii focarului de coronavirus. Hackathonul este structurat pe mai multe categorii/domenii care au nevoie de soluții pe termen scurt în lupta cu noul virus, respectiv: sănătate și viață; educație; continuitatea afacerilor; muncă de la distanță; coeziune socială și politică; finanțe digitale ș.a. Potrivit Comisiei Europene, scopul hackathon-ului este de a reduce timpul de implementare a soluțiilor inovatoare dezvoltate de startup-uri și factorii de decizie, deoarece se va putea folosi munca deja făcută de alți inovatori din Europa, în loc să înceapă de la zero sau să refacă activitatea deja realizată de către alții. Evenimentul care se va desfășura până pe data de 26 aprilie se derulează online și şi-a propus să adune zeci de mii de oameni în sute de echipe virtuale menite să găsească, în cel mai scurt timp posibil, soluții relevante în epidemia de coronavirus COVID-19. Soluțiile câștigătoare vor fi invitate să se alăture platformei care va fi lansată luni, 27 aprilie, de Consiliul European pentru Inovare, pentru a facilita conexiunile cu beneficiarii direcți – de exemplu, spitalele – și pentru a oferi acces către investitori, fundații și alte oportunități de finanțare din întreaga UE. Hackathonul este coordonat de Consiliul European pentru Inovare, în strânsă colaborare cu toate cele 27 de state membre UE, și se desfășoară sub patronajul Comisarului European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel.