Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), competiție programată să se desfășoare inițial între 25 și 31 iulie, în 2021, în Slovacia, la Banska Bystrica, a fost amânată cu un an, perioada de disputare urmând să fie acum 24 -30 iulie 2022. Decizia a fost luată de conducerea Comitetelor Olimpice Europene (EOC), împreună cu organizatorii competiției, pentru a evita o suprapunere cu Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, mutate în 2021, ca urmare a pandemiei de COVID – 19.
„Festivalul Olimpic European pentru Tineret este extrem de important pentru tinerii din Europa și suntem foarte recunoscători pentru că organizatorii Banska Bystrica 2021 și autoritățile guvernamentale din Slovacia au dovedit flexibilitate și angajament pentru festival. Suntem încrezători că FOTE Banska Bystrica 2022 va avea un mare succes în Slovacia și va acționa ca o adevărată sărbătoare a tinereții și o renaștere în urma pandemiei coronavirusului”, a declarat secretarul general al EOC, Raffaele Pagnozzi.
FOTE reprezintă prima competiție multi-sport rezervată pentru cei mai buni sportivi tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, din Europa. Aproape 3.000 de sportivi din cele 50 de Comitete Olimpice Naționale (NOC) europene urmează să participe la 11 discipline sportive la competiția din Banska Bystrica.
Competiția a ajuns la cea de-a 16-a ediție de vară, la cea anterioară, disputată în 2019, la Baku, în Azerbaidjan, fiind prezenți și patru sportivi originari din Prahova (Andreea Lungu, Marius Vasile – atletism, Denisa Toader – ciclism, Angela Stoica – handbal).