♦ Din 15 mai, România intră în stare de alertă ♦ Purtarea măştii – obligatorie în spaţii închise şi în mijloacele de transport ♦ Se deschid saloanele cosmetice, cabinetele stomatologice şi muzeele

Ieri, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că după 15 mai se va trece de la starea de urgenţă la cea de alertă.”Starea de urgenţă nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă. Data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra în starea de alertă, care este prevăzută de legislaţia specifică”, a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.
Relaxarea măsurilor după ieşirea din starea de urgenţă va fi făcută ”pas cu pas”, la intervale de aproximativ două săptămâni, a declarat, tot ieri, preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a avut o şedinţă despre măsurile de gestionare a epidemiei SARS-CoV-2 cu premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. El a punctat că, din 15 mai, când va fi instituită „starea de alertă”, purtarea măştii este obligatorie în spaţiile închise şi în mijloacele de transport în comun.
Din 15 mai, a adăugat şeful statului, vor fi deschise saloanele cosmetice, cabinetele stomatologice şi muzeele, „în condiţii speciale de distanţare, de igienă”.
De atunci, nu va mai fi necesară declaraţia pe proprie răspundere la deplasarea în localitate, dar „deplasările în esenţă vor fi restricţionate pentru a pleca din localitate”, a adăugat Iohannis.