Violeta Stoica
Un semn foarte clar că municipalitatea ploieșteană se află într-o mare problemă financiară este solicitarea de amânare la plată a ratelor aferente celor patru credite bancare contractate în anii trecuți la BCR, BRD, CEC Bank și Exim Bank.
Amânarea cerută de primarul Adrian Dobre ar trebui să fie în vigoare până la finalul acestui an, ceea ce ar însemna ca Primăria Ploiești să scape anul acesta de câteva milioane de lei rate și dobânzi bancare ce ar trebui achitate lunar, conform contractelor de împrumut. Lucru care i-ar conveni primarului actual al Ploieștiului, Adrian Dobre, care ar putea folosi banii respectivi în alte domenii.
Potrivit celor patru proiecte de hotărâre, deciziile (dacă acestea vor fi luate, într-un final) ar urma să fie comunicate băncilor, care vor fi obligate să recalculeze valoarea costurilor împrumuturilor, respectiv a ratelor și a dobânzilor.
Hotărârile ar trebui, ulterior, avizate și de către Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.
Anul acesta, au rămas la un nivel foarte ridicat – aproape 50 de milioane de lei – rambursările de credite, reprezentând ratele și dobânzile bancare. Ratele cele mai mari vor fi pentru rambursarea creditului BRD – 14,2 milioane de lei, urmate de cele pentru rambursarea împrumutului contractat la BCR – 12,5 milioane de lei, urmate de cele la Exim Bank– 10,4 milioane de lei și la CEC – aproape cinci milioane de lei. Acestor sume li s-au adăugat dobânzi totale de circa șapte milioane de lei.
În prezent, municipiul Ploiești este dator la bănci circa 250 de milioane de lei, în urma împrumuturilor contractate la BCR, BRD, CEC Bank și Exim Bank.
Cele patru proiecte de hotărâre nici măcar nu au ajuns să fie supuse votului, ieri, neavând aviz de legalitate din partea direcțiilor de specialitate ale Primăriei Ploiești, dar este posibil ca acest subiect să fie reluat în următoarea ședință a CL Ploiești, programată pentru vineri, 8 mai.