N.Dumitrescu

Pe lista verificărilor efectuate  în piețe și la operatorii economici, pentru a se vedea modul în care comercianții respectă măsurile care să prevină răspândirea noului virus, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a trecut și județul Prahova. Astfel, ieri, reprezentanții instituției amintite au făcut publice rezultatele acțiunilor de control realizate recent în Ploiești, sub coordonarea președintelui ANPC. Potrivit reprezentanților instituției, în Halele Centrale Ploiești, la 21 dintre cei 22 de operatori economici verificați s-au depistat abateri de la prevederile legale. Concret,  în urma verificării a peste 3 tone de produse alimentare, în cazul a 1,2 tone au existat abateri, motiv pentru care produsele alimentare respective au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman. ”În timpul acestor acțiuni de control, au fost aplicate 25 de sancţiuni contravenţionale, 22 reprezentând amenzi contravenţionale în valoare de 350.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea activității de comercializare a produselor alimentare pentru patru operatori economici, din cauza lipsei autorizațiilor sanitar-veterinare, respectiv pentru condiții improprii de comercializare a produselor alimentare. Pentru un operator economic, care comercializa pește și produse din pește, s-a dispus măsura de închidere a unității pe o durată de cel mult 6 luni până la remedierea deficiențelor”, se arată într-un comunicat de presă al ANPC. Printre neregulile depistate s-au mai regăsit: nerespectarea condițiilor de păstrare și depozitare a peștelui și a produselor din pește, acesta prezentând arsuri de congelare, iar în cazul peștelui proaspăt existând modificări organoleptice; produse alimentare cu data durabilității minimale depășită sau care prezentau modificări organoleptice; produse alimentare fără să aibă etichete cu elemente de identificare, termen de valabilitate sau condiții de păstrare; existența unor condiții de păstrare sau expunere la vânzare improprii, nerespectând regimul de temperatură indicat de producător pentru păstrarea produselor alimentare; folosirea unor spații frigorifice ruginite, cu depuneri de mucegai; prezența insectelor în unele spații de depozitare; schimbarea stării termice a produselor alimentare, în sensul congelării produselor care erau destinate vânzării în formă refrigerată; lipsa autorizației sanitar-veterinare pentru standul de comercializare și pentru depozit. În piețele agroalimentare, s-a constatat că existau situații în care nu au fost puse în aplicare măsurile de distanțare socială între producătorii agricoli, comercianți și cumpărători, nefiind respectată distanța de minimum 1,5 m între persoane și neexistând marcaje vizibile care să orienteze consumatorii în acest sens. Potrivit ANPC, atât în cazul piețelor, cât și al agenților economici, remedierea abaterilor constatate în urma verificărilor, așa cum s-a dispus, au fost validate de către comisarii Comisariatului Regional pentru Protecția Consmatorilor Sud Muntenia.