• Unitate mobilă de terapie intensivă, la Spitalul Județean de Urgență Ploiești

Violeta Stoica

Prahova a înregistrat ieri cel mai mare număr de îmbolnăviri cu coronavirus într-un interval de 24 de ore. Potrivit informațiilor oficiale, ieri se ajunsese la 344 de cazuri de la începutul epidemiei în România, însă dintre acestea, nu mai puțin de 67 au fost confirmate într-o singură zi!
O influență majoră în creșterea numărului de cazuri a avut-o focarul de la căminul de bătrâni din satul Homorâciu, comuna Izvoarele, pentru că, în afara celor 19 angajați depistați cu coronavirus, au mai apărut și alte persoane bolnave. Este vorba despre încă doi angajați și 50 de persoane vârstnice care erau cazate în căminul respectiv.
Pe de altă parte, din cauza problemelor ridicate de creșterea masivă a numărului de pacienți, la Spitalul Județean de Urgență Ploiești a fost trimisă prima unitate mobilă de terapie intensivă, la ordinul comandantului Centrului Naţional de Conducere și Coordonare a Intervenției.

Spitalul Judetean Ploiesti 1Ieri, Prahova a înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi de coronavirus, 67 de persoane confirmate în doar 24 de ore. Potrivit Instituției Prefectului, de la începutul epidemiei și până ieri, la nivelul județului Prahova, 344 de persoane au fost confirmate cu noul coronavirus. 52 dintre acestea au fost confirmate, de fapt, pe data de 25 iunie, în urma testărilor care au avut loc la centrul de îngrijire a persoanelor adulte din Izvoarele. Astfel, totalul îmbolnăvirilor de aici a ajuns la 71, dintre care 21 sunt din rândul personalului angajat, iar 50 din cel al beneficiarilor. DSP a prelevat la această unitate medico-socială 102 probe (34 de la angajați și 68 de la vârstnici).
Pe de altă parte, dintre prahovenii confirmați cu virusul SARS-CoV-2, până în prezent, opt au decedat, iar 108 au fost declarați vindecați și externați. Pe parcursul zilei de 25 iunie, au mai fost externați 14 pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare ale bolii COVID-19, persoane care vor fi obligate să mai stea încă patru zile în izolare la domiciliu. Ieri, în secțiile de Terapie Intensivă din județ destinate îngrijirii bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2, erau internați nouă pacienți.
Pentru că a crescut semnificativ numărul de cazuri, s-a găsit o soluție pentru menținerea în stare stabilă a pacienților aflați în situație critică, fiind trimisă la Ploiești o unitate mobilă de Terapie Intensivă.Spitalul Judetean Ploiesti - ATI
Marius Niculescu, managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, a declarat că unitatea mobilă de terapie intensivă va ajuta pacienții cu Covid-19: „După alertarea autorităților, în cursul zilei de joi, că s-a atins capacitatea maximă a Spitalului Județean de a menține pe suport ventilator pacienții critici cu Covid-19, s-a intervenit și s-a primit sprijin. În cursul nopții (n.n. – joi spre vineri), am primit ordinul comandantului acțiunii prin care am fost înștiințați că la Spitalul Județean de Urgență Ploiești va fi operaționalizată, în cursul zilei de astăzi (n.n. – ieri), o unitate mobilă de terapie intensivă cu 12 posturi cu suport ventilator”.
* * *
Potrivit unui comunicat de presă, ieri, în cadrul unei videoconferințe, reprezentanții Ministerului Sănătății au solicitat direcțiilor de sănătate publică din toată ţara un raport privind identificarea și pregătirea unităților destinate izolării și tratamentului persoanelor asimptomatice infectate cu noul coronavirus. De asemenea, până la începutul săptămânii viitoare, reprezentanții direcțiilor de sănătate publică vor transmite Ministerului Sănătății rezultatul evaluării spitalelor care asigură asistența medicală pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în vederea reluării internărilor și a intervențiilor chirugicale programate, precum și a activității în ambulatorii, pentru pacienții non-COVID. Termenul de transmitere a acestor rapoarte este 29 iunie 2020. În baza acestora, conducerea Ministerului Sănătății va decide măsurile care se vor lua în perioada următoare, precum și modificările legislative viitoare, dacă se impune.
În cadrul videoconferinței au mai fost discutate și alte probleme cu care se confruntă direcțiile de sănătate publică și unele spitale în această perioadă, una dintre acestea fiind deficitul de personal medical de specialitate, cu precădere în domeniile terapie intensivă și epidemiologie, din cauza lipsei posibilității transferului între unități.