În urmă cu câteva zile, a solicitat Companiei Naționale de Investiții introducerea acestui obiectiv în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social

Violeta Stoica

Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a transmis o solicitare reprezentanților Companiei Naționale de Investiții de includere a lucrărilor de construire a unui nou corp de clădire la Spitalul Județean de Urgență Ploiești în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social – Subprogramul „Unități sanitare”.
Este un proiect amplu, inițiat de autoritatea județeană pentru a crea condiții superioare celor din prezent pentru pacienții celei mai mari unități medicale din Prahova.
Corpul nou de clădire ar urma să fie alipit imobilului actual, astfel încât în locația Găgeni să poată fi relocate secțiile exterioare ale spitalului, pentru simplificarea transferului pacienților și pentru îmbunătățirea calității actului medical.
Rămâne de văzut ce răspuns vor da reprezentanții Companiei Naționale de Investiții la solicitarea șefului administrației prahovene, varianta executării prin CNI a lucrărilor fiind una dintre cele mai bune, în momentul actual.

Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, a anunțat, ieri, că s-au făcut demersurile pentru preluarea de către CNI a proiectului destinat construirii unui nou corp de clădire la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. “La începutul acestei săptămâni, am depus la Compania Națională de Investiții solicitarea de includere în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Unități sanitare”, a obiectivului de investiții “Extinderea infrastructurii spitaliceşti a Spitalului Judeţean de Urgență Ploieşti, prin construirea unui corp de clădire nou, în vederea relocării secţiilor medicale, mărirea capacităţii şi modernizarea secţiilor anestezie şi terapie intensivă (ATI), extinderea, reconfigurarea şi modernizarea blocului operator”.
Construirea unei noi aripi pentru clădirea de pe strada Găgeni a celei mai mari unități medicale din județul nostru este o necesitate, pentru că aici vor putea fi transferate secții exterioare aflate acum în alte zone ale Ploieștiului, la distanțe de câțiva kilometri. Sperăm să primim un răspuns favorabil din partea CNI pentru derularea acestui proiect prin intermediul acestei Companii Naționale, investiție care presupune modificări majore în structura Spitalului Județean, după realizarea unui corp de clădire nou, cu regim de înălţime S+P+6E”, a precizat Bogdan Toader.
Potrivit documentației transmise la CNI, în prezent, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti se confruntă cu probleme cauzate în special de insuficienţa spaţiului util disponibil şi de dispersarea secţiilor în cele 5 locaţii pavilionare. Printre acestea se regăsește adresabilitate foarte mare în raport cu capacitatea spitalului atât din punct de vedere al infrastructurii, respectiv spaţiu util în raport cu numărul insuficient de paturi (1.160), cât şi din punct de vedere al resurselor umane angajate pentru realizarea serviciilor de sănătate asigurate (47.000 internări în regim de spitalizare continuă, 20.000 internări în regim de spitalizare de zi, 161.000 cazuri rezolvate în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe, 250 – 300 cazuri/24 h, 90.000 consultaţii în ambulatoriu). O altă problemă care trebuie rezolvată o reprezintă circuitele funcţionale neoptimizate, în special la secţiile exterioare, care conduc la îngreunarea actului medical, suprasolicitarea personalului şi un impact negativ asupra calităţii serviciilor medicale asigurate pacienţilor. Nu în ultimul rând, se mai află și dispersarea în cele cinci locații, majoritatea desfășurându-și activitatea în clădiri foarte vechi – din anii 1930 – 1950 – Buna Vestire; 1950 – Boldescu; 1912 – TBC – Obor și din 1960 – Republicii – Infecţioase.
Lucrările aferente investiţiei „Extindere Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti” se execută pe proprietatea spitalului situată în intravilanul municipiului Ploieşti, strada Găgeni nr. 100 şi constau în realizarea unui corp de clădire nou, cu regim de înălţime S+P+6E. Structura propusă pentru corpul nou va fi, potrivit președintelui CJ Prahova, Bogdan Toader, următoarea: subsol sau demisol – spații destinate personalului, spații de depozitare materiale sanitare și deșeuri, spații tehnice și pentru personalul tehnic; parter – serviciul de primire/internare, cu toate anexele aferente, inclusiv cu un compartiment de spitalizare de zi cu 26 de paturi și un sector ambulator cu 15 cabinete pentru diferite specialităţi medicale; ETAJ I – Relocare secție ortopedie și traumatologie – 45 paturi; relocare secție neurochirurgie – 45 paturi; ETAJ II – Bloc operator cu 18 săli de operaţie, laboratoare, anexe medicale; ETAJ III – Relocare secție Chirurgie generală I – 80 de paturi; ETAJ IV – Relocare secție Chirurgie generală I – 80 de paturi; ETAJ V – Relocare secție ORL – 45 paturi, relocare Secție Oftalmologie – 25 paturi și relocare secție Buco-Maxilo-Facială – 20 paturi; ETAJ VI – Relocare compartiment Chirurgie vasculară – 30 paturi, relocare secție Urologie – 40 paturi și relocare chirurgie plastică și reparatorie – 30 paturi. În noua structură a Corpului C+D, la parter și primul etaj vor fi modernizate spațiile existente și se va asigura legătura cu spațiile create în corpul nou de clădire, iar pe etajul II se va reloca secția ATI – prin modernizarea și extinderea secției existente la un număr de 50 paturi și crearea unor relații funcționale cu blocul operator. Pe de altă parte, în studiul de fezabilitate se propune şi posibilitatea realizării unui heliport pe o platformă amplasată peste etajul VI, atât de necesar pentru intervențiile de urgență.