George Marin

S-au ridicat voci care au reproșat faptul că s-a râs de Ibrahim Sorry Diarra pentru că, la primul său meci la Petrolul, și-a dat cu stângul în dreptul. A primi un reproș pentru interpretarea întâmplării de pe teren este o mică răutate. Nu a râs nimeni, a fost doar o constatare a faptelor jucătorului în puținele minute jucate atunci. Diarra fiind titular duminică în echipa petrolistă, ne-am aplecat cu atenție asupra evoluției sale ca să ne dumirim despre ceea ce poate face Diarra pe teren.
Cu un pas lung, atletic, gen Usain Bolt sau Ben Johnson, Diarra a prins lunga diagonală trimisă de Huja exact la colțul din stânga al terenului. Au urmat o trecere subtilă, surprinzătoare pentru Negru, fundașul oltenilor, o cursă paralelă cu linia de fund, cam la un metru distanță de ea, și un șut violent din acel unghi. Firește, șut afară, pentru că doar cu mare, mare șansă și cu un portar naiv în față se poate marca din acea poziție. Era dumincă, ora 15:06. Bravo, Diarra! Dar numai pentru prima jumătate a fazei. Apoi, Bratu, din dreapta, a trimis o centrare pe care Diarra a reluat-o cu capul, din stânga. O lovitură în cros, dar pe lângă poartă. Era dumincă, ora 15:09. Petrolul rata, prin Diarra, o ocazie de gol. Singura din prima parte. Singura până la penaltiul de la finalul meciului. Și una din cele trei-patru, în total.
Tactic, Diarra s-a arătat disciplinat. A respectat ceea ce i s-a cerut. Așa am dedus noi din poziționarea sa pe teren. A început meciul în stânga, în linia de mijloc, a fost avansat în linia cea mai apropiată de poarta adversă, în dreapta, la același nivel cu Buhăescu (min. 28), a revenit în poziția inițială după pauză, pentru ca, după alte zece minute să treacă, din nou, în linie cu Buhăescu, pentru a încheia meciul în poziția originală (min. 62) până la înlocuirea sa (min. 86).În multe situații de joc, Diarra s-a retras în apărare. Numai că, retras în apărare, s-a lăsat păcălit, împreună cu Țicu, de manevra oltenilor aducătoare de gol. Nu poate fi în totalitate vina lui Diarra. Vina trebuie împărțită cu Țicu și cu cel care ar fi trebuit să acopere zona, Nir Lax. Portarul Kitanov este eliminat din ecuație, golul fiind „inscoțabil”, cum obișnuiește să glumeacă un prieten de-al meu. Era duminică, ora 15:12.
Diarra s-a confruntat cu o lipsă cronică de împliniri, deși a continuat cu alergarea piston atac-apărare, acolo unde a reușit cele 3 recuperări de balon. Bravo, Diarra! Dar în atac? Neînțelegeri cu Buhăescu (min. 21, min. 61 – distanță mare între ei) și cu Roigé, la un contraatac promițător (min.44). Tehnic, a avut destule scăpări (min. 18, 45, 48 – tot „stângu’n-dreptu’”, 62 – șut în aut de margine), cam multe față de numărul celor reușite. I se mai poate reproșa lui Diarra că ar fi putut fi mai bătăios la unele baloane în careul advers (min. 35, 36, 43), baloane la care nu a avut scânteia să încerce să intervină. Astfel, Diarra, nefiind lipsit de calități, a rămas cu amprenta fulminantă căpătată până la ora 15:09, după care a devenit un jucător obișnuit, stingându-se ușor, ușor după pauză.
Cifrele:
R I R II Total
Mingi jucate 7 16 23
Pase scurte (înainte, lateral, înapoi) 1 (0, 0, 1) 7 (3, 3, 1) 8 (3, 3, 2)
Pase medii (înainte, lateral, înapoi) 3 (0, 0, 3) 1 (0, 0, 1) 4 (0, 0, 4)
Pase lungi 0 1 1
Pase greșite 0 0 0
Mingi pierdute 2 3 5
Mingi disputate dar nejucate 1 1 2
Pătrunderi 0 0 0
Recuperări 0 3 3
Intercepții 0 1 1
Driblinguri efectuate / suferite 1 / 1 2 / 0 3 / 1
Faulturi efectuate / suferite 1 / 0 1 / 0 2 / 0
Șuturi la poartă (cu capul) / cadrate 2 (1) / 0 3 (0) / 0 5 (1) / 0