Ieri, Marea Britanie și Japonia au semnat, oficial, acordul comercial, primul de acest fel încheiat de Regatul Unit după Brexit, în timp ce negocierile cu partenerii din Uniunea Europeană sunt în continuare blocate, a transmis Agenţia Reuters, preluată de Hotnews.
„Cât de potrivit este să fim în tărâmul răsăritului de soare pentru a saluta zorii unei noi ere a liberului schimb comericial”, a declarat ministrul britanic pentru comerț, Liz Truss, la finalul ceremoniei de semnare a documentului.
„Acesta este primul acord comercial care a fost încheiat de când Regatul Unit a redevenit o națiune independentă”, a mai spus ea.
Semnarea documentului vine după ce Truss și ministrul japonez de externe Toshimitsu Motegi au ajuns la o înțelegere în luna septembrie, după doar patru luni și jumătate de la începerea negocierilor, după cum a subliniat și oficialul nipon.
Marea Britanie a transmis că, în baza acordului, 99% din exporturile sale către Japonia vor fi scutite de tarife, ceea ce ar putea duce la o creștere a comerțului, pe termen lung, cu 15.2 miliarde de lire sterline, comparativ cu 2018.
Acordul reduce, pe bază de reciprocitate, și taxele britanicilor pentru automobile, urmând ca până în 2026 acestea să fie practic zero. Această prevedere se regăsește și în acordul semnat de Japonia cu cu Uniunea Europeană.