Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova

Oare cum ar fi evoluat epidemia de coronavirus din România dacă 2020 nu era un an electoral?
Este o întrebare la care nimeni nu poate sau nu dorește să răspundă, în acest moment. Însă, dacă facem o retrospectivă a evenimentelor și a reacțiilor Guvernului Orban și ale președintelui Klaus Iohannis pe parcursul acestui an, sesizăm cu toții că alegerile anticipate, alegerile locale și programatele alegeri parlamentare sunt în centrul tuturor deciziilor luate la nivel guvernamental, de către reprezentanții PNL.
În luna martie, când întreaga Europă se afla sub amenințarea pandemiei de Covid-19, liberalii încă se mai gândeau cum să organizeze alegeri anticipate. Problemele apărute în alte state care au organizat alegeri sub presiunea infectărilor cu SARS Cov-2 i-au determinat pe Iohannis și Guvernul Său să renunțe la idee, dar imediat au pus lacăt pe România. Timp de două luni, românii au fost prizonieri în propriile case, în propria țară, iar economia a intrat în declin. Starea de urgență, când numărul cazurilor confirmate zilnic era de câteva sute de persoane, nu a venit și cu testările atât de necesare pentru depistarea celor pozitivi la noul coronavirus și nici cu măsuri concrete pentru asigurarea celor necesare în spitale. Dimpotrivă, așa cum arată și raportul întocmit de Curtea de Conturi, banii au fost aruncați pe fereastră, pe achiziții extrem de costisitoare de materiale neconforme!
A venit starea de alertă, în prelungirea celei de urgență. Liberalii – de teama pierderilor electorale – au regândit strategia alegerilor locale și a celor parlamentare. Și nu a avut nicio importanță că unitățile școlare nu au fost pregătite pentru a-și primi elevii, ci doar să se inducă în rândul populației ideea că pandemia este ținută sub control. Numărul cazurilor depistate de infectare cu coronavirus a scăzut înainte de începerea noului an școlar și de organizarea alegerilor locale. Iar acum, la nici două săptămâni de la alegeri și o lună de școală, se vede că trecem din cocoașă în cocoașă sau din dinți de fierăstrău în dinți de fierăstrău, cum le place responsabililor din Ministerul Sănătății să se exprime!
Școlile – inclusiv în Prahova – sunt închise rând pe rând din cauza focarelor de coronavirus, dar ce mai contează, din moment ce alegerile sunt obiectivul principal al anului 2020 pentru liderii liberali și susținătorii lor?
Urmează o nouă perioadă de campanie electorală și o nouă rundă de alegeri, pentru alegerea noii structuri parlamentare. Nici acum nu le pasă nici președintelui Iohannis, nici premierului Orban și niciunuia dintre liberalii care conduc acum România ca pe propria lor moșie, de urmări. Nu îi interesează că în luna decembrie, când au fost programate alegerile parlamentare, vom fi în plin sezon de gripă, peste care se va suprapune un al doilea val de infecții cu noul coronavirus! Contează ca românii – care acum sunt alungați din restaurante și cafenele, dar și din biserici – să vină la început de decembrie în număr mare la vot, să se înghesuie în cele aproape 18.800 de secții de votare din întreaga țară!
Mai mult decât atât, la alegerile parlamentare, diaspora – pe care au mizat întotdeauna cei aflați acum la putere în România – ar putea să aibă probleme mari în a se prezenta la urne, date fiind condițiile speciale cerute de statele europene în privința organizării scrutinului electoral în pandemie, doar pentru că asta înseamnă prima și ultima dorință a lui Klaus Iohannis și a Guvernului Său!
Cu orice preț, cu orice risc, cei aproximativ 19 milioane de alegători români vor fi din nou masa de manevră în ochii liberalilor și ai marelui lor conducător de la Cotroceni! Pentru că alegerile au fost, anul acesta, mai presus de sănătatea populației, mai presus de economia României!
Și, după ei – potopul!