Violeta Stoica

Localnicii din orașul prahovean Breaza și, în special, cei din Nistorești au de-a face, în această perioadă, nu numai cu regulile impuse de autorități din cauza noului coronavirus, ci și cu măsurile luate cu câteva zile în urmă după apariția unui focar de pestă porcină africană, în gospodăria unui brezean.
Pe 6 octombrie, a fost confirmată prezența pestei porcine africane, prin analiza de laborator efectuată la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, după ce, pe 3 octombrie, proprietarul unei exploatații de familie a anunțat medicul veterinar din Breaza că i-a murit un porc în gospodărie. O zi mai târziu, pe 4 octombrie, a mai murit un al doilea porc din aceeași gospodărie, iar în urma analizării probelor de către specialiștii Laboratorului DSVSA Prahova a rezultat că ambele erau pozitive la pestă porcină africană.
În ultimele două luni, în Prahova au mai apărut focare de pestă porcină africană și în Vărbilău, Fulga, Filipeștii de Pădure și Drăgănești, în toate cazurile fiind impuse măsuri de restrângere a răspândirii pestei africane în rândul suinelor din localitățile menționate și în cele limitrofe.
Și în cazul de la Nistorești – Breaza, DSVSA Prahova a impus măsuri stricte.

În focar, adică în gospodăria în care au murit cei doi porci, s-a impus măsura distrugerii furajelor sau a tuturor materialelor care ar putea fi contaminate, iar la fiecare ieșire sau intrare se instalează substanțe dezinfectante care ar trebui să fie asigurate de către autoritățile locale. Sunt strict interzise introducerea porcilor în gospodăria afectată, precum și intrarea sau ieșirea în/din aceeași gospodărie a oricărui animal, răspunzător direct în acest caz fiind proprietarul exploatației.
Au fost delimitate și zonele de restricție, respectiv zona de protecție de trei kilometri în jurul focarului și zona de supraveghere – de 10 kilometri, în care este inclusă și zona de protecție.
Astfel, au fost incluse în zona de protecție orașul Breaza (cu Nistorești, Podu Corbului, Gura Beliei, Breaza de Sus și Frăsinet), cartierul Podu Lung din orașul Comarnic, satele Vistieru, Șotrile și Plaiu Cornului din comuna Șotrile, precum și fondul cinegetic Comarnic, ce aparține de Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi
Câmpina.
În zona de protecție se efectuează recensământul tuturor exploatațiilor, iar medicul veterinar este obligat ca, în termen de cel mult șapte zile, să facă examenul clinic al porcilor și să controleze dacă suinele din acest perimetru sunt incluse în registrul național.
În raza localităților incluse în zona de protecție de trei kilometri în jurul focarului, sunt interzise circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private, cu excepția tranzitului de porci pe cale rutieră sau feroviară, fără oprire în perimetrul respectiv.
Pe de altă parte, nicio altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație și nici nu poate ieși din aceasta fără autorizarea DSVSA Prahova.
Și pentru zona de supraveghere, care se întinde pe încă șapte kilometri, în afara zonei de protecție, este obligatorie efectuarea recensământului tuturor exploatațiilor de familie din localitățile aferente zonei de supraveghere, pentru a se stabili numărul de porcine.
În zonele de restricție nu există exploatații comerciale de porcine, potrivit DSVSA Prahova.