Suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă a Covid-19, spune prof. dr. Alexandru Rafila, și pot apărea probleme foarte serioase dacă numărul celor din terapie intensivă continuă să crească, potrivit stiriletvr.ro. Acesta nu exclude să se ajungă la 2.000 de îmbolnăviri pe zi.
În acelaşi timp, Alexandru Rafila a declarat, ieri, la un pot de televiziune, că toate țările europene se află pe un trend crescător, iar în aceeași situație este și România, cu diferența că a avut un număr destul de mare de cazuri permanent și o creștere liniară începând cu data de 1 iunie.
În ce privește raportarea testelor efectuate duminică, Rafila a spus că cifrele îl fac să creadă că România se află într-un moment de transmitere comunitară intensă: „Nu este exclus ca în această săptămână să înregistrăm acea cifră la care toată lumea face referire – 2.000 de cazuri – pentru că în mod evident am avut o creștere în cele două săptămâni care au trecut cu peste 1700 de cazuri în câteva zile și este de așteptat ca pe măsură ce procesul probelor pozitive crește să avem și în această săptămână o evoluție în același sens”.
Întrebat care este soluția, în condițiile în care în Capitală nu mai sunt locuri libere în spitalele Covid, Rafila a răspuns că Departamentul pentru Situații de Urgență, care coordonează repartiția persoanelor bolnave care au nevoie de terapie intensivă, va găsi o soluție „pentru un timp”.
Pe măsură ce capacitatea spitalelor se apropie de un nivel maxim, „pot apărea probleme foarte serioase”, a adăugat Rafila.
„Trebuie gândită o realocare a paturilor existente pentru alte tipuri de patologii. Lucrurile se complică. Sper să fim suficient de înțelepți să nu repetăm o experiență prin care au trecut țări precum Italia sau Franța sau Spania”, a adăugat acesta.