F.T.

Potrivit unei informări de presă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Şerban Cantacuzino” Prahova, de la începutul anului şi până în prezent, în judeţ s-au înregistrat 222 de incendii la locuințe, în urma cărora şase persoane și-au pierdut viața, iar alte 18 au fost rănite.
De asemenea, reprezentanţíi instituţíei amintesc faptul că, în urma intervenţiilor pompierilor, au fost salvate bunuri materiale în valoare de 33.341.100 de lei.
În contextul amintit mai sus, reprezentanţii instituţiei recomandă prahovenilor respectarea unor măsuri care, odată luate, conduc la evitarea tragediilor. Acestea sunt: apelarea la personal specializat – coșari, pentru curățarea coșurilor de fum, întrucât obturarea acestora continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor; verificarea și reparararea coșurile de fum, deoarece, în multe cazuri, neetanșeitatea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicații cu monoxid de carbon și, anual, zeci de persoane au de suferit; aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinței; lucrările de verificare și reparare a instalațiilor electrice să fie executate doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecțiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizații; pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalațiile interioare de utilizare, precum și a detectoarelor de incendiu.